Bezalkoholowy grzaniec jabłkowy z imbirem.

Bezalkoholowy grzaniec jabłkowy z imbirem.
Prosty jabłkowy, bezalkoholowy napój jabłkowy z nutą imbiru i wanilii. Świetnie komponujące się smaki, lekka słodycz miodu i ciepło rozpływające się po całym ciele z każdym łykiem. Grzaniec nie musi być na bazie alkoholu, by odprężać i sprawiać przyjemność.

Zdjęcie - Bezalkoholowy grzaniec jabłkowy z imbirem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po obfitej kolacji ma się ochotę usiąść w ulubionym fotelu i odpocząć przy akompaniamencie klimatycznych kolęd. Dzieci wciąż kręcą się rozemocjonowane upominkami. Jeszcze długo nie zasną. Popijają kompot z suszonych owoców i chichoczą między sobą. Starszym z kolei smakuje świąteczny jabłkowy grzaniec. Słodko kwaśny i wyraźnie pikantny od imbiru. Prosty do przygotowania, a jednocześnie wyjątkowo smaczny. Po szklaneczce takiego napoju od razu czuję się odprężona, dzień jest już na finiszu – bardzo udany dzień…

A jutro pójdziemy na długi zimowy spacer jeśli dopisze pogoda… Po takiej zabawie znów przyda się szklaneczka tego magicznego grzańca…

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1l niesłodzonego soku jabłkowego
  • 20g świeżego kłącza imbiru
  • Skórka z połowy cytryny ok. 10g
  • 50g miodu
  • 2-3 goździki
  • Laska wanilii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wanilię rozcięłam wzdłuż na pół.
  • Sok jabłkowy przelałam do garnka. Dodałam obrany i pokrojony w dość cienkie plasterki imbir, skórkę okrojoną z połowy cytryny, wanilię i goździki.
  • Doprowadziłam do wrzenia i dosłodziłam miodem. Zmniejszyłam ogień i gotowałam jeszcze przez 5 minut.
  • Przykryłam i odstawiłam na 10 minut, by grzaniec nabrał więcej smaku i aromatu.
  • Podałam gorący lub ciepły.

Smacznego!

Przepis na grzańca, jak też 9 innych moich bożonarodzeniowych propozycji, jest częścią Świątecznej książki kulinarnej, która powstała przy współpracy z serwisem zpierwszegotloczenia.pl pod patronatem ZT Kruszwica.

Zdjęcie - Bezalkoholowy grzaniec jabłkowy z imbirem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów