Batony śniadaniowe (breakfast bars)

Batony śniadaniowe (breakfast bars)

  Zdjęcie - Batony śniadaniowe (breakfast bars)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  No to idziemy do kuchni dziewczęta! Fartuszki ubrane, rękawki podwinięte, buźki uśmiechnięte. Atinka podgrzewa mleko, Cudawianka odmierza bakalie, a ja wszystko mieszam. Próbujemy razem....mmmm... pycha! To jest to! Zdecydowanie coś co nam smakuje! I tak oto z naszej współpracy we wspólnej wirtualnej kuchni powstały pyszne, pełne bakalii, lekko ciągnące śniadaniowe batoniki. Fantastyczne na pierwsze i drugie śniadanie, pyszne na cały dzień, polecam!:)

Kochane dziękuję Wam za wspaniałe pieczenie :**

Oryginalny przepis można znaleźć u Nigelli, a tłumaczenie u Dorotuś.

  Zdjęcie - Batony śniadaniowe (breakfast bars)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (397 g)

*250 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)

*75 g wiórków kokosowych

*100 g suszonej żurawiny

*125 g mieszanki nasion (słonecznik, dynia, sezam)

*125 g niesolonych fistaszków

 

Wykonanie:

Mleko słodzone podgrzać lekko w garnuszku. W naczyniu wymieszać wszystkie pozostałe składniki, dolać ciepłego mleka, dobrze wymieszać.

Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć przygotowaną mieszankę (nie wciskać mocno w dno, najlepiej nie wciskać w ogóle - batony będa zbyt twarde), wyrównać.

Piec około 1 godziny w temperaturze 130ºC. Po około 15 minutach od wyjęcia pokroić na 16 batoników ( u mnie wyszło 15).

Smacznego :)

Zdjęcie - Batony śniadaniowe (breakfast bars)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Batony śniadaniowe (breakfast bars)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów