Batony śniadaniowe (breakfast bars)

  Zdjęcie - Batony śniadaniowe (breakfast bars)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  No to idziemy do kuchni dziewczęta! Fartuszki ubrane, rękawki podwinięte, buźki uśmiechnięte. Atinka podgrzewa mleko, Cudawianka odmierza bakalie, a ja wszystko mieszam. Próbujemy razem....mmmm... pycha! To jest to! Zdecydowanie coś co nam smakuje! I tak oto z naszej współpracy we wspólnej wirtualnej kuchni powstały pyszne, pełne bakalii, lekko ciągnące śniadaniowe batoniki. Fantastyczne na pierwsze i drugie śniadanie, pyszne na cały dzień, polecam!:)

Kochane dziękuję Wam za wspaniałe pieczenie :**

Oryginalny przepis można znaleźć u Nigelli, a tłumaczenie u Dorotuś.

  Zdjęcie - Batony śniadaniowe (breakfast bars)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (397 g)

*250 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)

*75 g wiórków kokosowych

*100 g suszonej żurawiny

*125 g mieszanki nasion (słonecznik, dynia, sezam)

*125 g niesolonych fistaszków

 

Wykonanie:

Mleko słodzone podgrzać lekko w garnuszku. W naczyniu wymieszać wszystkie pozostałe składniki, dolać ciepłego mleka, dobrze wymieszać.

Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć przygotowaną mieszankę (nie wciskać mocno w dno, najlepiej nie wciskać w ogóle - batony będa zbyt twarde), wyrównać.

Piec około 1 godziny w temperaturze 130ºC. Po około 15 minutach od wyjęcia pokroić na 16 batoników ( u mnie wyszło 15).

Smacznego :)

Zdjęcie - Batony śniadaniowe (breakfast bars)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Batony śniadaniowe (breakfast bars)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Serniczki z mascarpone

Serniczki z mascarpone

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Jaglanka na śniadanie
2

Jaglanka na śniadanie

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pasta jajeczna z awokado i natką pietruszki
2

Pasta jajeczna z awokado i nat…

Beti Beti
kruche babeczki

Francuskie tosty z drożdżówki
1

Francuskie tosty z drożdżówki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Omlet francuski z botwinką
3

Omlet francuski z botwinką

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Tosty z jagodami i kozim serem
1

Tosty z jagodami i kozim serem

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Eggnog - świąteczny poncz jajeczny z whisky
2

Eggnog - świąteczny poncz jaje…

food² food²
Food Square

Rudolph shortbread - ciasteczka maślane w renifery
1

Rudolph shortbread - ciasteczk…

food² food²
Food Square

Mini deser - crumble orzechowe z czekoladą
1

Mini deser - crumble orzechowe…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Full English breakfast, czyli mocarne angielskie śniadanie

Full English breakfast, czyli…

food² food²
Food Square

Scotch broth – szkocki rosół z jagnięciną

Scotch broth – szkocki rosół z…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Paj jabłkowy
1

Paj jabłkowy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit