Bataty faszerowane soczewicą z surówką z czerwonej kapusty

Wiosna zawitała już na stragany, wakacje tuż, tuż, nie poddawaj się i trzymaj zdrowego planu jedzeniowego, jedz warzyw jak najwięcej, możesz je łączyć z rybą i mięsem lub jadać solo. Bataty inaczej słodkie ziemniaki goszczą na polskich stołach coraz częściej choć i tak zbyt rzadko, gdyż znacznie przewyższają pod względem wartości odżywczych klasyczne ziemniaki. Bataty są bowiem źródłem karotenoidów, luteiny i likopenu. Warto sięga o bataty również wtedy kiedy się odchudzamy, mają znacznie niższy indeks glikemiczny niż powszechnie znana kremowe bulwy.
Zdjęcie - Bataty faszerowane soczewicą z surówką z czerwonej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki na 6 porcji

Czas przygotowania:

3 duże bataty
100 g czerwonej soczewicy
4 male pomidory
sok z 1/2 cytryny
pęczek pietruszki
1 chili świeże
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonego kuminu
2 łyżeczki mielone kolendry
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Do podania
Jogurt naturalny do podania


Surówka
1/4 czerwonej kapusty
1 marchew
2-3 suszone chilli
2 garście rodzynek
pęczek dymki
4 łyżki oleju lnianego
3 łyżki jabłkowy octu winnego
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz



Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, batatów nie obieramy, myjemy, osuszamy i w całości pieczemy przez ok 40 min, aż zmiękną
2. W rondlu rozgrzewamy ok 2 łyżki oliwy smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy drobno posiekane chilli i czosnek, następnie kumin i kolendrę, smażymy całość ok 5 minut, następnie dodajemy soczewicę i zalewamy całość wodą, ok 1 cm nad poziom soczewicy, gotujemy pod przykryciem ok 20 min aż soczewica wchłonie cały płyn, na koniec dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, mieszamy całość, doprawiamy solą i pieprzem
3. Kiedy bataty się upieką, przecinamy je na pół, ale nie do końca, i nakładamy do środka farsz z soczewicy, na wierzchy nakładamy jogurt i posiekaną pietruszkę
4. Surówka - kapustę drobno siekamy, najlepiej na mandolinie, marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, do warzyw dodajemy rodzynki i suszone, sproszkowane chilli, posiekaną dymkę, następnie olej i ocet, doprawiamy solą i pieprzem, najlepiej odstawić surówkę żeby lekko zmiękła


Zdjęcie - Bataty faszerowane soczewicą z surówką z czerwonej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bataty faszerowane soczewicą z surówką z czerwonej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bataty faszerowane soczewicą z surówką z czerwonej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówZdjęcie - Bataty faszerowane soczewicą z surówką z czerwonej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Udostępnij


Etykietybatatykapustakuchnia wegetariańskaNa zdrowieSłodki Kompromis wytrawniesoczewica

Przepisy z tych kategorii

Satay z tempehu z sosem orzechowym

Satay z tempehu z sosem orzech…

food² food²
Food Square

Lemoniada z kiwi

Lemoniada z kiwi

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pierogi z farszem z dorsza i łososia

Pierogi z farszem z dorsza i ł…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Soczewica, cielęcina i kiełki czerwonej kapusty. Pierogi dla Niej i dla Niego!

Soczewica, cielęcina i kiełki…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pączki z kremem budyniowym

Pączki z kremem budyniowym

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Proziaki – placki podkarpackie na sodzie
2

Proziaki – placki podkarpackie…

napiecyku napiecyku
napiecyku