Barszcz wigilijny


Zdjęcie - Barszcz wigilijny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
U mnie tradycyjnie zawsze na kolacji wigilijnej jest barszcz. Nigdy nie jadłam innej zupy. Choć Wigilia w naszej rodzinie co roku wypada u kogoś innego w domu, tak się składa, że wszyscy gotują barszczyk :) Jednak każdy troszeczkę inaczej.
Taki barszcz, jak ten, który tu widzicie, przygotowuję na Wigilię ja. Jest najprostszy z możliwych i przepyszny. Nie ma tu kwasu buraczanego, więc nie trzeba się trudzić, by go przygotować na jakiś czas przed świętami. Barszcz zawiera wywar z grzybów suszonych, który nadaje mu TEN smak. Grzybów na wywar gotuję tyle, żeby później starczyło ich na uszka. Tak więc ten postny wigilijny barszczyk zawsze idzie w parze z uszkami:)

Barszcz wigilijny

2,5 litra wody
1 kg buraków
100 g suszonych grzybów
2 marchewki
1 pietruszka
ćwierć (lub połówka, jeśli jest mniejszy) selera
por
3 kulki ziela angielskiego
2 listki laurowe
sok z pół cytryny
sól, szczypta cukru do smaku

Przygotować dwa garnki. Jeden większy na zupę, a mniejszy na grzyby.
Grzyby w całości zalać 2 szklankami wrzątku i gotować 20 minut na małym ogniu*.
Odstawić.
Wywar zachować do barszczu, a grzyby użyć jako farszu do uszek**.
Do garnka na zupę wlać wodę, włożyć obrane i pokrojoną na mniejsze części włoszczyznę i buraki, ziele angielskie i listek laurowy. Zagotować. Gotować na małym ogniu około godziny. Przecedzić, dodać łyżkę soku z cytryny. Wywar z buraków połączyć z wywarem z grzybów i doprawić solą, jak trzeba to dodać jeszcze soku z cytryny i odrobinę cukru.

* grzyby można zalać wodą dzień wcześniej wieczorem i zostawić na noc, a w dniu gotowania barszczu ugotować je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Czas gotowania – 20 minut.

** na 100 g suszonych grzybów do uszek potrzebna jest jedna średnia cebula drobno pokrojona i przysmażona na maśle, sól i pieprz do smaku. Ugotowane, pozbawione wywaru grzyby bardzo drobno kroimy i mieszamy z cebulą i przyprawami.

Przepisy z tych kategorii

Barszcz wigilijny
1

Barszcz wigilijny

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Czerwony barszcz  wigilijny
5

Czerwony barszcz wigilijny

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sernik z malinami i śliwkami
6

Sernik z malinami i śliwkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tort bezowy z owocami lata
1

Tort bezowy z owocami lata

food² food²
Food Square

Nalewka z truskawek i rabarbaru
4

Nalewka z truskawek i rabarbar…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Sałatka z makaronem w kształcie ryżu i kurczakiem
3

Sałatka z makaronem w kształci…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Przepisy z tych kategorii

Eintopf z kurek i dorsza

Eintopf z kurek i dorsza

figmara figmara
figowe smaki

Gulasz z boczniaków

Gulasz z boczniaków

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Dietetyczna zapiekanka z cukinią i kurczakiem
1

Dietetyczna zapiekanka z cukin…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chrupiące udka kurczaka z pieczarkami
2

Chrupiące udka kurczaka z piec…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka z pieczarkami
2

Sałatka z pieczarkami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Pulpety w sosie pieczarkowym z koperkiem i ziołami
2

Pulpety w sosie pieczarkowym z…

Patrycja Patrycja
Simply Food