Barszcz wigilijny


Zdjęcie - Barszcz wigilijny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
U mnie tradycyjnie zawsze na kolacji wigilijnej jest barszcz. Nigdy nie jadłam innej zupy. Choć Wigilia w naszej rodzinie co roku wypada u kogoś innego w domu, tak się składa, że wszyscy gotują barszczyk :) Jednak każdy troszeczkę inaczej.
Taki barszcz, jak ten, który tu widzicie, przygotowuję na Wigilię ja. Jest najprostszy z możliwych i przepyszny. Nie ma tu kwasu buraczanego, więc nie trzeba się trudzić, by go przygotować na jakiś czas przed świętami. Barszcz zawiera wywar z grzybów suszonych, który nadaje mu TEN smak. Grzybów na wywar gotuję tyle, żeby później starczyło ich na uszka. Tak więc ten postny wigilijny barszczyk zawsze idzie w parze z uszkami:)

Barszcz wigilijny

2,5 litra wody
1 kg buraków
100 g suszonych grzybów
2 marchewki
1 pietruszka
ćwierć (lub połówka, jeśli jest mniejszy) selera
por
3 kulki ziela angielskiego
2 listki laurowe
sok z pół cytryny
sól, szczypta cukru do smaku

Przygotować dwa garnki. Jeden większy na zupę, a mniejszy na grzyby.
Grzyby w całości zalać 2 szklankami wrzątku i gotować 20 minut na małym ogniu*.
Odstawić.
Wywar zachować do barszczu, a grzyby użyć jako farszu do uszek**.
Do garnka na zupę wlać wodę, włożyć obrane i pokrojoną na mniejsze części włoszczyznę i buraki, ziele angielskie i listek laurowy. Zagotować. Gotować na małym ogniu około godziny. Przecedzić, dodać łyżkę soku z cytryny. Wywar z buraków połączyć z wywarem z grzybów i doprawić solą, jak trzeba to dodać jeszcze soku z cytryny i odrobinę cukru.

* grzyby można zalać wodą dzień wcześniej wieczorem i zostawić na noc, a w dniu gotowania barszczu ugotować je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Czas gotowania – 20 minut.

** na 100 g suszonych grzybów do uszek potrzebna jest jedna średnia cebula drobno pokrojona i przysmażona na maśle, sól i pieprz do smaku. Ugotowane, pozbawione wywaru grzyby bardzo drobno kroimy i mieszamy z cebulą i przyprawami.

Przepisy z tych kategorii

Barszcz wigilijny
1

Barszcz wigilijny

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Czerwony barszcz  wigilijny
5

Czerwony barszcz wigilijny

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kaszotto z kurczakiem i pieczarkami
2

Kaszotto z kurczakiem i piecza…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kotlety mielone z pieczarkami
1

Kotlety mielone z pieczarkami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kotlety z kaszą jaglaną i grzybami suszonymi
1

Kotlety z kaszą jaglaną i grzy…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Krokiety z kapustą i grzybami
1

Krokiety z kapustą i grzybami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Przepisy z tych kategorii

Ciasto knoppers na herbatnikach
2

Ciasto knoppers na herbatnikac…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bułki pszenne z mąką pełnoziarnistą i ziarnami
1

Bułki pszenne z mąką pełnoziar…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kandyzowane owoce pigwy z nalewki
2

Kandyzowane owoce pigwy z nale…

aronia aronia
Wiem co jem

Sernik jogurtowy z mango

Sernik jogurtowy z mango

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Bułki preclowe
2

Bułki preclowe

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Jabłecznik najlepszy
2

Jabłecznik najlepszy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia