Barszcz jabłkowy z grzybowo-śliwkowymi uszkami

Zdjęcie - Barszcz jabłkowy z grzybowo-śliwkowymi uszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Barszcz jabłkowy z grzybowo-śliwkowymi uszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Barszcz jabłkowy z grzybowo-śliwkowymi uszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na zakwas:
  • 1 kg buraków
  • 150 g razowca
  • 2 l wody źródlanej
na barszcz:
  • 10 buraków
  • 1 szklanka zakwasu z buraków
  • 2 kg jabłek, najlepiej antonówek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 liście laurowe
  • 10 ziaren pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 goździki
  • 4 cebule
  • 1 szklanka suszonych śliwek
  • sól, pieprz
  • cukier puder
  • sok z 1 cytryny
na uszka (ok. 50 sztuk):
  • 1 żółtko
  • 2 szklanki mąki
  • ¾ szklanki wrzątku szczypta soli
  • 450 g pieczarek
  • 1 cebula
  • ¾ szklanki suszonych śliwek
  • garść namoczonych suszonych grzybów
  • sól, pieprz
  • olej Kujawski z czosnkiem
Przygotowanie

Zakwas:

Buraki w plastrach i chleb zalewamy ciepłą wodą, przykrywamy, pozostawiamy na 3-5 dni, odcedzamy.


Barszcz:

Buraki kroimy w plastry, zalewamy wodą, dodajemy przepołowione cebule, czosnek, przyprawy, 2 przepołowione jabłka ze skórkami, suszone śliwki, ocet, gotujemy pod przykryciem przez ok. godzinę, na wolnym ogniu. Przecedzamy, dodajemy zakwas, ćwiartki jabłek ze skórkami, odstawiamy na noc do lodówki.

Wyjmujemy jabłka, doprawimy pieprzem, solą, sokiem z cytryny i cukrem.


Uszka, ciasto:

Zagniatamy mąkę, żółtko, szczyptę soli i wrzącą wodę.


Uszka, farsz:

Pieczarki, odsączone suszone grzyby i cebulę siekamy, przesmażamy na oleju, dodajemy pokrojone śliwki suszone, doprawiamy.


Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kółka, nakładamy ok. ½ łyżeczki farszu, zlepiamy, gotujemy w osolonym wrzątku przez 3 min od wypłynięcia.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.blogspot.com

Kategorie przepisów

Podobne przepisy