Składniki
na zakwas:
- 1 kg buraków
- 150 g razowca
- 2 l wody źródlanej
na barszcz:
- 10 buraków
- 1 szklanka zakwasu z buraków
- 2 kg jabłek, najlepiej antonówek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 liście laurowe
- 10 ziaren pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 3 goździki
- 4 cebule
- 1 szklanka suszonych śliwek
- sól, pieprz
- cukier puder
- sok z 1 cytryny
na uszka (ok. 50 sztuk):
- 1 żółtko
- 2 szklanki mąki
- ¾ szklanki wrzątku
szczypta soli
- 450 g pieczarek
- 1 cebula
- ¾ szklanki suszonych śliwek
- garść namoczonych suszonych grzybów
- sól, pieprz
- olej Kujawski z czosnkiem