Bardzo szybka tarta z gruszkami lub jabłkami

Bardzo szybka tarta z gruszkami lub jabłkami


Zdjęcie - Bardzo szybka tarta z gruszkami lub jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tartę robi się szybko. A to dlatego, że wcale nie wkładam ciasta do schłodzenia. Uczestniczyłam w warsztatach z Beatą Śniechowską z Master Chefa. Na deser robiłyśmy szarlotkę, wysoką z malinami. Po wyrobieniu ciasta od razu wylepiłyśmy min formę. Zapytałam Beatę, czy nie schładza? Nie - usłyszałam w odpowiedzi - ciasto i tak się upiecze. I od tamtej pory nie czekam na schłodzenie, Ciasto jest cudowne w smaku i kruche.
2-3 duże gruszki lub jabłka
kardamon+cynamon+ mielona wanilia ( jeśli masz) ( ja daję po 1/2 łyżeczki każdej z przypraw)
500 g mąki orkiszowej
kostka zimnego posiekanego w kostkę masła
3 łyżki ksylitolu lub cukru pudru
3 łyżki zimnego jogurtu naturalnego
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
śmietanka lub rozkłócone jajko do posmarowania wierzchu ciasta.



Składniki na ciasto umieszczamy w malakserze. Kiedy się scali wysypujemy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na cienki placek i wylepiamy formę na tartę wcześniej wysmarowaną tłuszczem. Spód nakłuwamy widelcem wykładamy owoce pocięte w małe kawałki. Wykładamy na ciasto ( moje gruszki nie były zbyt soczyste więc nie namoczyły ciasta, jeśli twoje są, to posmaruj spód ciasta samym białkiem, cieniutką warstewkę - to zapobiegnie rozmakaniu ciasta podczas pieczenia ). Na wierzch układamy motyw jaki nam się podoba i smarujemy: rozkłóconym jajkiem, śmietanką lub weganie - wodą z cukrem).

Zdjęcie - Bardzo szybka tarta z gruszkami lub jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pieczemy w 180 stopniach ok 30 - 40 w zależności od piekarnika.

Zdjęcie - Bardzo szybka tarta z gruszkami lub jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów