Bardzo nieskomplikowana rzecz

Dzisiejszy post - słowo harcerza! - będzie zdecydowanie krótszy. Ciasto, przepisem na które chcę się dzisiaj z Wami podzielić, przygotowałam z myślą o piątkowym gościu (dzięki wielkie, w końcu mamy światło!). Musiało być dość szybkie, no i składniki niezbyt skomplikowane, żebym do sklepu iść nie musiała. Na regale znalazłam Czekoladę z serii Z kuchennej półeczki, i po prostu po kolei czytałam listy składników. Kiedy już jakaś mi podpasowała, okazywało się, że przepis wymaga długiego chłodzenia ciasta przed lub po upieczeniu, lun innych niemożliwych w danym momencie rzeczy. W końcu trafiłam na wieniec morelowy - i to było to! Co z tego, że suszonych moreli moje nowe mieszkanie jeszcze nie widziało? Kto by się przejmował takimi drobiazgami! D. uwielbia rodzynki, więc ta drobna zmiana i tak wyszła tylko na plus. W oryginale była też mowa o ciemnej czekoladzie, ale z racji poprzedniego wypieku i niedoboru cukru w organizmach moich Panów, zamieniłam ją na mleczną.
Ciasto w przygotowaniu jest szybkie i banalnie proste, nadzienie to chwila w tak zwanym międzyczasie. Później już tylko pieczenie, i jemy... Pyszne na ciepło, ale też wystudzone. Kilka kawałków zachowało się do niedzielnej wycieczki, i nadal smakowało świetnie. Ogólnie jestem pod wrażeniem - chwila roboty, a taki efekt! W dodatku wygląda świetnie - oryginalnie i... Jakby było bardzo pracochłonne. Polecam!
Wieniec z rodzynkami
Zdjęcie - Bardzo nieskomplikowana rzecz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)
ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 85 g zimnego masła
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka

nadzienie:
  • 150 g drobnych rodzynek
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 25 g masła

dodatkowo:
  • 2 łyżki mleka

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Posiekać z masłem, a następnie dokładnie rozetrzeć palcami. Wsypać cukier, wymieszać. Wlać roztrzepane jajka i mleko, zagnieść gładkie ciasto (jakby za bardzo się kleiło, można odrobinę podsypać mąką).
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, czekoladę dość drobno posiekać.
Ciasto rozwałkować na kwadrat o boku 35 cm, delikatnie podsypując mąką. Masło rozpuścić, posmarować ciasto. Równomiernie wyłożyć nadzienie, zawinąć w ciasny rulon. Pokroić na kawałki o grubości 2,5 cm.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki cienko posmarować masłem. Ułożyć kawałki ciasta w wianuszek tak, żeby na siebie zachodziły.Wierzch posmarować mlekiem.
Piec 30 minut w 180 st. C.Podawać ciepłe lub wystudzone.
Smacznego!
Wczoraj pogoda dostała bzika - z rano szaro, deszcz lał, jakby chciał wypadać się cały, później słonko, żeby za chwilę znowu wszystko zmoczyć. Cóż, zaczynam czuć, że jestem w Danii...

Przepisy z tych kategorii

Murzynek z wiśniami.
9

Murzynek z wiśniami.

duszek duszek
Potrawy regionalne

Ciasto wiśniowa fantazja

Ciasto wiśniowa fantazja

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Brownie z cukinią (level master)

Brownie z cukinią (level maste…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sernik z malinami i śliwkami
6

Sernik z malinami i śliwkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Szybkie ciasto z borówkami i kruszonką
1

Szybkie ciasto z borówkami i k…

aronia aronia
Wiem co jem

Tort bezowy z owocami lata
1

Tort bezowy z owocami lata

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Sałatka a'la nicejska (LOW FODMAP, gluten free, lactose free)
2

Sałatka a'la nicejska (LOW FOD…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Tarta z borówkami i bezą
4

Tarta z borówkami i bezą

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ciasto z kremem cytrynowym i kokosem
3

Ciasto z kremem cytrynowym i k…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Kruche ciasto z budyniem, borówkami i bezą
1

Kruche ciasto z budyniem, boró…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Sałatka warstwowa z szynką i ananasem

Sałatka warstwowa z szynką i a…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Spaghetti z brokułami w sosie serowym

Spaghetti z brokułami w sosie…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka