Baranina w stylu blisko- wschodnim

Pyszna i łatwa do zrobienia baranina. Sos jest zdecydowany w smaku i dosyć ostry, więc jeżeli wolicie łagodniejszą wersję lepiej zmniejszyć ilość harissy. Oryginalny przepis nie przewidywał dodania kiszonej cytryny, ale jeżeli macie możliwość - dodajcie koniecznie. Do dania była użyta jagnięcina, ja zastąpiłam ją baraniną, którą wolę ze względu na wyrazisty smak i, nie ukrywam, przyjemniejszą cenę. Mięso nie wymaga marynowania, ale ja swoje, dla wygody, posmarowałam harissą, za'atarem, syropem z granatów i wstawiłam na noc do lodówki. Przed pieczeniem doprowadziłam do temperatury pokojowej, posoliłam i posypałam pieprzem. Danie zdecydowanie do powtórzenia.


Inspiracją był przepis z magazynu Jamiego Olivera year book 2015/2016

Zdjęcie - Baranina w stylu blisko- wschodnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


składniki
600 g baraniny bez kości - miałam karkówkę
2 łyżki harissy
1 łyżeczka za'ataru
2 łyżki syropu z granatów
sól, pieprz
2 czerwone cebule
6 - 8 ząbków czosnku
1/2 pęczka pietruszki
1 cytryna kiszona - opcjonalnie


do podania
pieczywo, kasza, sałata, jogurt


przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Opłukane i osuszone mięso natrzeć harissą, za'atarem, syropem z granatów, posypać solą i pieprzem. Cebule obrać, przekroić na dwie lub cztery części. Obrane ząbki czosnku zmiażdżyć. Cytrynę pokroić na małe kawałki, usunąć pestki. Łodyżki pietruszki posiekać, listki odłożyć. Na dnie naczynia do pieczenia ułożyć cebulę i czosnek. Posypać posiekanymi łodyżkami pietruszki. Położyć mięso. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie wyjąć naczynie z piekarnika, dolać 100 ml wody, dołozyć pokrojoną cytrynę, szczelnie owinąć folią i wstawić ponownie do piekarnika. Obniżyć temperaturę do 160 st C, piec tak długo aż mięso będzie miękkie. U mnie trwało to ok 2 godzin, ale warto zacząć sprawdzać po godzinie.
Upieczone, wyjęte z piekarnika mięso, odstawić na ok 10 minut, Posypać pietruszką. Podawać z dowolnym ulubionym płaskim chlebem lub kaszą np bulgurem, zieloną sałatą i jogurtem greckim doprawionym czosnkiem i oliwą. Smacznego!

Zdjęcie - Baranina w stylu blisko- wschodnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Baranina w stylu blisko- wschodnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Baranina w stylu blisko- wschodnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Baranina w stylu blisko- wschodnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Baranina w stylu blisko- wschodnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Zdjęcie - Baranina w stylu blisko- wschodnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sycylijska sałatka z pomarańczy - sicilian blood orange salad
4

Sycylijska sałatka z pomarańcz…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Konfitura cytrynowa

Konfitura cytrynowa

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Pączki z pistacjami
2

Pączki z pistacjami

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Pączki z nutką pomarańczy
2

Pączki z nutką pomarańczy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Sałatka z pieczonymi cytrusami, roszponką, awokado i pestkami dyni
1

Sałatka z pieczonymi cytrusami…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Łosoś jurajski w sosie cytrynowym. Sezonowo od A do M

Łosoś jurajski w sosie cytryno…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Surówka z kapusty z octem ryżowym
1

Surówka z kapusty z octem ryżo…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pęczak ze szpinakiem
1

Pęczak ze szpinakiem

figmara figmara
figowe smaki

Zupa z groszku łuskanego i warzyw
1

Zupa z groszku łuskanego i war…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Naleśniki z pietruszką i serem pleśniowym

Naleśniki z pietruszką i serem…

figmara figmara
figowe smaki

Zupa bieda

Zupa bieda

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Gołąbki bez zawijania
1

Gołąbki bez zawijania

Beti Beti
kruche babeczki