Baranina w stylu blisko- wschodnim

Pyszna i łatwa do zrobienia baranina. Sos jest zdecydowany w smaku i dosyć ostry, więc jeżeli wolicie łagodniejszą wersję lepiej zmniejszyć ilość harissy. Oryginalny przepis nie przewidywał dodania kiszonej cytryny, ale jeżeli macie możliwość - dodajcie koniecznie. Do dania była użyta jagnięcina, ja zastąpiłam ją baraniną, którą wolę ze względu na wyrazisty smak i, nie ukrywam, przyjemniejszą cenę. Mięso nie wymaga marynowania, ale ja swoje, dla wygody, posmarowałam harissą, za'atarem, syropem z granatów i wstawiłam na noc do lodówki. Przed pieczeniem doprowadziłam do temperatury pokojowej, posoliłam i posypałam pieprzem. Danie zdecydowanie do powtórzenia.


Inspiracją był przepis z magazynu Jamiego Olivera year book 2015/2016

Zdjęcie - Baranina w stylu blisko- wschodnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


składniki
600 g baraniny bez kości - miałam karkówkę
2 łyżki harissy
1 łyżeczka za'ataru
2 łyżki syropu z granatów
sól, pieprz
2 czerwone cebule
6 - 8 ząbków czosnku
1/2 pęczka pietruszki
1 cytryna kiszona - opcjonalnie


do podania
pieczywo, kasza, sałata, jogurt


przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Opłukane i osuszone mięso natrzeć harissą, za'atarem, syropem z granatów, posypać solą i pieprzem. Cebule obrać, przekroić na dwie lub cztery części. Obrane ząbki czosnku zmiażdżyć. Cytrynę pokroić na małe kawałki, usunąć pestki. Łodyżki pietruszki posiekać, listki odłożyć. Na dnie naczynia do pieczenia ułożyć cebulę i czosnek. Posypać posiekanymi łodyżkami pietruszki. Położyć mięso. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie wyjąć naczynie z piekarnika, dolać 100 ml wody, dołozyć pokrojoną cytrynę, szczelnie owinąć folią i wstawić ponownie do piekarnika. Obniżyć temperaturę do 160 st C, piec tak długo aż mięso będzie miękkie. U mnie trwało to ok 2 godzin, ale warto zacząć sprawdzać po godzinie.
Upieczone, wyjęte z piekarnika mięso, odstawić na ok 10 minut, Posypać pietruszką. Podawać z dowolnym ulubionym płaskim chlebem lub kaszą np bulgurem, zieloną sałatą i jogurtem greckim doprawionym czosnkiem i oliwą. Smacznego!

Zdjęcie - Baranina w stylu blisko- wschodnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Baranina w stylu blisko- wschodnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Baranina w stylu blisko- wschodnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Baranina w stylu blisko- wschodnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Baranina w stylu blisko- wschodnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Zdjęcie - Baranina w stylu blisko- wschodnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Placek wiśniowy

Placek wiśniowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Drożdżówki z marmoladą i kruszonką

Drożdżówki z marmoladą i krusz…

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Dżem z czarnej porzeczki - fit

Dżem z czarnej porzeczki - fit

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto galaretkowiec

Ciasto galaretkowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ogórki po zbójnicku
1

Ogórki po zbójnicku

Beti Beti
kruche babeczki

Rogaliki z twarogiem, wiśniami i rozmarynem

Rogaliki z twarogiem, wiśniami…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Mango lassi
1

Mango lassi

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Ostra zupa dahl z soczewicą i marchewką

Ostra zupa dahl z soczewicą i…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Azjatycka sałatka z arbuza i rzodkiewki

Azjatycka sałatka z arbuza i r…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tradycyjne curry z kurczaka
2

Tradycyjne curry z kurczaka

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela

Manakisze – drożdżowki z za’at…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!