Banany w mleku kokosowym po tajsku

Jestem uzależniona od tego deseru. Choć składa się tylko z kilku prostych składników, urzekł mnie smakiem, a właściwie całą gamą smaków i aromatów, które idealnie się komponują. Istny raj dla zmysłów.

Zdjęcie - Banany w mleku kokosowym po tajsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BANANY W MLEKU KOKOSOWYM PO TAJSKU
(dla 4 osób)
4 duże, dojrzałe banany,
1,5 szklanki mleka kokosowego,
2 łyżki cukru pudru,
szczypta soli,
pół łyżeczki wody pomarańczowo-kwiatowej*,
1 łyżka posiekanej świeżej mięty,
2 łyżki płatków migdałowych**

W rondlu wymieszać mleko kokosowe z cukrem i solą. Banany obrać i pokroić na grube plasterki, dodać do mleka kokosowego. Delikatnie podgrzać, aż płyn się zagotuje i trzymać na małym ogniu jeszcze przez minutę. Dodać wodę pomarańczowo-kwiatową oraz posiekaną miętę. Przełożyć do salaterek.
Migdały zrumienić na suchej patelni, posypać nimi każdą porcję tuż przed podaniem.
Deser można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mnie najbardziej smakuje w temperaturze pokojowej :)

* Wodę pomarańczowo-kwiatową można nabyć z sklepach tylu "Kuchnie świata", z powodzeniem można jednak zastąpić ją odrobiną aromatu pomarańczowego (takiego jak do ciast).
** Płatki migdałowe to tylko jedna z propozycji. W Tajlandii deser ten podaje się z uprażonymi i rozgniecionymi suchymi ziarnami fasoli mung. Można też dać posiekane orzechy laskowe.

Zdjęcie - Banany w mleku kokosowym po tajsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

A tak w ogóle... gapa ze mnie nie z tej ziemi. Tak szybko chciałam zrobić zdjęcia i zacząć jeść ten deser, że zupełnie zapomniałam posypać go tymi płatkami migdałów ;)

Przepis pochodzi z książeczki "Kuchnia tajska" z serii "Z kuchennej półeczki".

Przepisy z tych kategorii

Kokosowa jaglanka z owocami

Kokosowa jaglanka z owocami

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Serowy makaron z kurczakiem – danie jednogarnkowe
2

Serowy makaron z kurczakiem –…

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Łosoś z cebulą
1

Łosoś z cebulą

figmara figmara
figowe smaki

Surówka z kapusty z octem ryżowym
1

Surówka z kapusty z octem ryżo…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Eklerki
1

Eklerki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pęczak ze szpinakiem
1

Pęczak ze szpinakiem

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Sernik z mango na migdałowym spodzie
1

Sernik z mango na migdałowym s…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Marchewka z jabłkiem i migdałami

Marchewka z jabłkiem i migdała…

figmara figmara
figowe smaki

Marcepanowe babeczki z żurawiną
1

Marcepanowe babeczki z żurawin…

Beti Beti
kruche babeczki

Tarta z pieczonymi jabłkami i pomarańczą. Czekając na wiosnę…
1

Tarta z pieczonymi jabłkami i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Mini bezy z owocami i bitą śmietaną

Mini bezy z owocami i bitą śmi…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bezglutenowe ciasto migdałowo - gruszkowe

Bezglutenowe ciasto migdałowo…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście