Bananowy tort naleśnikowy z toffi i czekoladą
- SKŁADNIKI :
- NALEŚNIKI :
- ** banan – 2 szt
- ** mąka – 1,5 szkl
- ** jajko – 2 szt
- ** mleko – 2,5 szkl
- ** proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- ** sól – 1 szczypta
- ** olej – 50 ml
- DODATKOWO :
- ** masa toffi w puszce – 150 g
- ** krem czekoladowy ( np.nutella ) – 150 g
- ** płatki migdałów – 50 g
- ** cukier puder
Słodko … bardzo słodko … bardzo słodko i kalorycznie ….
Ale mam nadzieję że nie zniechęci Was to do spróbowania tego przysmaku – gwarantuję , że taka słodycz raz na jakiś czas nie zaszkodzi , a wręcz przeciwnie : zaspokoi ochotę na słodycze na długi czas.
Bananowe naleśniki z dużymi kawałkami owoców , przełożone obłędnym kremem toffi z prażonymi płatkami migdałów i mleczną czekoladą zachwycą z całą pewnością wszystkich wielbicieli słodkości!
Taki torcik nie tylko smakuje rewelacyjnie , ale i pięknie wygląda!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia.
Dodajemy mleko , olej i roztrzepane jajka – dokładnie mieszamy.
Dodajemy pokrojone w plastry banany i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Smażymy nieduże , średniej grubości naleśniki.
W rondelku z kąpielą wodną roztapiamy krem czekoladowy , masę toffi podgrzewamy.
Na dużym talerzu układamy naleśnika smarujemy toffi posypujemy podprażonymi płatkami migdałów , przykrywamy kolejnym i smarujemy kremem czekoladowym – czynność powtarzamy do wykończenia składników.
Dekorujemy płatkami migdałów i cukrem pudrem.
Odstawiamy chwilę „ do przegryzienia „
Podajemy pokrojone w trójkąty.
Smacznego!