Bananowo- makowe ciasto z cytrynową nutą
            Miniony weekend okazał się wyjątkowo słodki. Może za pomocą cukru próbuję wynagrodzić sobie odchodzące lato? Kto wie …
Dziś, żeby utrzymać się w konwencji, wilgotne bananowo- makowe ciasto z mocno cytrynową polewą. Pyszne i błyskawicznie znikajace z talerzy.
Oryginalny przepis znajdziecie TU.
 
 
 
 
Bananowo- makowe ciasto z cytrynową nutą
Składniki
- mąka pszenna - 1 i3/4 szklanki
 - proszek do pieczenia - 1 i 1/4 łyżeczki
 - soda - 1/2 łyżeczki
 - cynamon - 1/2 łyżczki
 - sól - 1/4 łyżeczki
 - mak - 3 łyżki
 - banan - 2 szt, rozgniecione
 - maślanka - 90 ml
 - masło - 1/2 szklanki
 - cukier - 3/4 szklanki
 - jajko - 2 szt
 - lukier
 - cukier puder, sok z cytryny -
 
Sposób przygotowania
Wszystkie suche składniki połączyć i przesiać przez sito. W drugiej misce ubić masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka oraz maślankę z bananami. Do ciasta stopniowo wsypać suche składniki oraz ziarenka maku. Całość przełożyć do foremki nasmarowanej wcześniej masłem i wysypanej mąką. Piec w 180 oC około 30-40 minut. Przed wyłożeniem ciasta z foremki odczekać ok. 10 minut. Ostudzone polać cytrynowym lukrem.
            
