Bananowo- makowe ciasto z cytrynową nutą

Miniony weekend okazał się wyjątkowo słodki. Może za pomocą cukru próbuję wynagrodzić sobie odchodzące lato? Kto wie …

Dziś, żeby utrzymać się w konwencji, wilgotne bananowo- makowe ciasto z mocno cytrynową polewą. Pyszne i błyskawicznie znikajace z talerzy.

Oryginalny przepis znajdziecie TU.

Zdjęcie - Bananowo- makowe ciasto z cytrynową nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bananowo- makowe ciasto z cytrynową nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bananowo- makowe ciasto z cytrynową nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bananowo- makowe ciasto z cytrynową nutą

Agata, 22 września 2010

Zdjęcie - Bananowo- makowe ciasto z cytrynową nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

  • mąka pszenna - 1 i3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 i 1/4 łyżeczki
  • soda - 1/2 łyżeczki
  • cynamon - 1/2 łyżczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • mak - 3 łyżki
  • banan - 2 szt, rozgniecione
  • maślanka - 90 ml
  • masło - 1/2 szklanki
  • cukier - 3/4 szklanki
  • jajko - 2 szt
  • lukier
  • cukier puder, sok z cytryny -

Sposób przygotowania

Wszystkie suche składniki połączyć i przesiać przez sito. W drugiej misce ubić masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka oraz maślankę z bananami. Do ciasta stopniowo wsypać suche składniki oraz ziarenka maku. Całość przełożyć do foremki nasmarowanej wcześniej masłem i wysypanej mąką. Piec w 180 oC około 30-40 minut. Przed wyłożeniem ciasta z foremki odczekać ok. 10 minut. Ostudzone polać cytrynowym lukrem.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy