Bananowo- makowe ciasto z cytrynową nutą
Miniony weekend okazał się wyjątkowo słodki. Może za pomocą cukru próbuję wynagrodzić sobie odchodzące lato? Kto wie …
Dziś, żeby utrzymać się w konwencji, wilgotne bananowo- makowe ciasto z mocno cytrynową polewą. Pyszne i błyskawicznie znikajace z talerzy.
Oryginalny przepis znajdziecie TU.
Bananowo- makowe ciasto z cytrynową nutą
Składniki
- mąka pszenna - 1 i3/4 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 i 1/4 łyżeczki
- soda - 1/2 łyżeczki
- cynamon - 1/2 łyżczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- mak - 3 łyżki
- banan - 2 szt, rozgniecione
- maślanka - 90 ml
- masło - 1/2 szklanki
- cukier - 3/4 szklanki
- jajko - 2 szt
- lukier
- cukier puder, sok z cytryny -
Sposób przygotowania
Wszystkie suche składniki połączyć i przesiać przez sito. W drugiej misce ubić masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka oraz maślankę z bananami. Do ciasta stopniowo wsypać suche składniki oraz ziarenka maku. Całość przełożyć do foremki nasmarowanej wcześniej masłem i wysypanej mąką. Piec w 180 oC około 30-40 minut. Przed wyłożeniem ciasta z foremki odczekać ok. 10 minut. Ostudzone polać cytrynowym lukrem.