Bananowiec

Bananowiec

Zdjęcie - Bananowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiRozpoczynamy kolejną zabawę blogową pt "Bananowa Kuchnia", zaproponowaną przez Myszkę. Upiekłam więc w końcu ciasto bananowe, zwane bananowcem, na które przepis dostałam od niebieskookiej Paulity  i jej właśnie ten wpis i to ciasto dedykuję. Bananowiec jest pyszny,intensywnie smakuje i pachnie bananami, a pianka dodaje mu delikatności i uroku. Ciasto jest lekkie, puszyste. Koniecznie muszę się pochwalić, że pierwszy raz wyszedł mi tak wysoki biszkopt !

Zdjęcie - Bananowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na biszkopt:

*4 jaja

*1 szklanka cukru pudru

*1/2 szklanki mąki pszennej

*1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

*2 łyżki przegotowanej wody

*1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

Jajka zmiksować z cukrem pudrem, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, następnie wodę i proszek do pieczenia. Wszystko razem zmiksować na gładką masę i wstawić do piekarnika. Piec około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Warstwa bananowa:

*4 większe banany

*1 masło

*1 żółta galaretka

*3 żółtka

*1 szklanka cukru pudru

*1 łyżka żelatyny

Galaretkę rozpuścić w jednej szklance wody.

Masło utrzeć z cukrem, żółtkami, dodać rozdrobnione banany, utrzeć. Wlać galaretkę, dodać żelatynę i zmiksować.

 

Warstwa piankowa:

*3 białka

*1/2 szklanki cukru pudru

*1 galaretka dowolnego koloru (ja dałam o smaku owoców leśnych)

 

Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać galaretkę rozpuszczoną w szklance wody. Wymieszać.

 

Na ostudzony biszkopt nałożyć masę bananową, następnie piankę. Włożyć ciasto do lodówki na kilka godzin.

Smacznego :)

Zdjęcie - Bananowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów