Bananowa chmurka z galaretką i migdałami – ciasto bez pieczenia!
No i kolejne ciacho zrobione przez mamę ląduje w spisie przepisów!
Tym razem przygotowała dla Was fantastyczną Bananową Chmurkę ( Malinowa Chmurkę chyba wszyscy znacie! ).
Bananowa chmurka to pyszne, łatwe i szybkie ciasto bez pieczenia.
Kruche ciasteczka w połączeniu z owocową galaretką z dodatkiem bananów i puszystej, śmietanowej piany to prawdziwy raj dla podniebienia!
Bananowa chmurka bez pieczenia to idealna opcja dla osób, które nie lubią piec, a mają ochotę na pyszne ciasto.
Spróbujcie!
Będziecie zachwyceni!
SKŁADNIKI:
MASA:
* mascarpone – 250 g
* śmietana 36% – 600 ml
* żelatyna – 2 łyżeczki
* woda – 80 ml
* cukier puder – 3 łyżki
GALARETKA:
* banany – 5 szt
* galaretka cytrynowa -2 szt
DODATKOWO:
* herbatniki – 120 g
*migdały w płatkach
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzątku, dostawiamy do tężenia.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki.
Obrane banany kroimy na pół, układamy na herbatnikach jeden przy drugim.
Zalewamy tężejącą galaretką, odstawiamy do całkowitego stężenia.
Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml wody, lekko podgrzewamy.
Śmietanę z mascarpone ubijamy na puch dodając pod koniec cukier puder.
Hartujemy z żelatyną, wlewamy do całości.
Wyciągamy na stężałą galaretkę, posypujemy prażonymi migdałami.
Smacznego!
Zobaczcie też inne, bananowe ciasta na blogu!