Bananowa chałka z gorzką czekoladą

Bananowa chałka z gorzką czekoladą

Zdjęcie - Bananowa chałka z gorzką czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Święta, święta i po świętach! Chałka mocno kojarzy mi się w Wielkanocą, ale uwielbiam ją piec przez cały rok.
Tym razem do ciasta przemyciłam rozgniecione banany, które sprawiły, że miąższ chleba stał się ciekawie elastyczny. A oprócz tego można było zmniejszyć ilość cukru w cieście, dzięki naturalnej słodyczy bananów.
Oprócz tego do ciasta dodałam też kawałki gorzkiej czekolady, które pięknie rozpuściły się miąższ chałki w trakcie pieczenia.
Chałka wyszła dwupiętrowa, ale równie dobrze można upiec ją z 3 pasm.

Czas całkowity: 2 godz 5 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 25 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 600 g
  2. cukier - 50 g
  3. jajko - 1 szt.
  4. białko - 1 szt.
  5. suszonych drożdży instant - 7 g
  6. banany - 2 szt.
  7. zimnego masła - 70 g
  8. gorzkiej czekolady - 100 g

Potrzebne narzędzia:

  1. ściereczka
  2. misa
  3. waga kuchenna
  4. pędzelek

Przepis:
1. Banany zgniatamy widelcem. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, jajko, drożdże, banany. Wlewamy powoli letnie mleko i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Następnie dodajemy po kawałku zimnego masła oraz kawałeczkach czekolady i wyrabiamy jeszcze chwilę, aż składniki się dobrze połączą, a ciasto będzie elastyczne.
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem, stawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
3. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Z trzech kawałków formujemy długie wałeczki i zaplatamy chałkę jak warkocz. Czwartą część dzielimy na 3 części i robimy z nich mniejsze wałeczki, również zaplatamy na warkocz.
4. Na środku wierzchu większej chałki umieszczamy wałeczek lub np. rączkę drewnianej łyżki w taki sposób, aby zrobić w niej delikatne wgłębienie. Smarujemy je rozbełtanym jajkiem i umieszczamy mniejszą chałkę.
5. Złączone warkocze przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, przykrywamy na 40 minut.
6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, chałkę z wierzchu smarujemy białkiem i wkładamy do pieca. Pieczemy ok. 25 minut, aż chałka będzie rumiana.
Upieczoną chałkę studzimy. Podajemy ze Smakowitą o smaku swojskiego masełka.

Zdjęcie - Bananowa chałka z gorzką czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bananowa chałka z gorzką czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bananowa chałka z gorzką czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bananowa chałka z gorzką czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bananowa chałka z gorzką czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bananowa chałka z gorzką czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów