Bałkańskie gołąbki w kiszonej kapuście - w wolnowarze


Gołąbki w liściach kiszonej kapusty są przepyszne. Nigdy nie kisiłam starej kapusty w całości , ale młodą kisi się bez problemu. Warto to zrobić póki możemy ją dostać. Poza kiszeniem kapusty, gołąbki są wyjątkowo proste w przygotowaniu. Używamy surowego mięsa i ryżu, co znacznie przyspiesza robienie farszu. O zaletach gotowania w wolnowarze pisałam już tyle razy , że tym razem już nie będę. Bardzo polecam!


Inspiracją był przepis ze strony Balkan Blend



Zdjęcie - Bałkańskie gołąbki w kiszonej kapuście  - w  wolnowarze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



składniki ok 12 sztuk

główka kiszonej kapusty * użyłam młodej -

farsz:
500 g wołowiny zmielonej
150 g surowego ryżu
1 cebula
4 - 5 ząbków czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
ok 15 g posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
1/2 szklanki zimnej wody

na sos:
ok 720 ml passaty (przecieru) pomidorowej
1 szklanka wody
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka oleju ( dałam kujawski - czosnek, bazylia)sól, pieprz



przygotowanie

Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją

Mięso, jeżeli jest w kawałku - zmielić w maszynce. Cebulę i czosnek obrać, bardzo drobno posiekać, najlepiej w blenderze. Ryż opłukać.
Cebulę przesmażyć na oleju, niech zmięknie i się zezłoci. Dodać czosnek, podsmażać jeszcze chwilkę. Czosnek nie powinien zbrązowieć.

Przygotować kapustę. Liście zdejmować kolejno, przycinając wzdłuż gruby nerw liściowy. Wierzchnie odłożyć na bok.

Przygotować farsz: połączyć mięso z surowym ryżem, dodać cebulę i czosnek, natkę pietruszki, paprykę. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Dodać wodę i jeszcze raz dokładnie wymieszać

Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. (jak zawijać gołąbki pokazują zdjęcia w tym poście)

Sos:
Szklankę wody wymieszać z przecierem pomidorowym, natką pietruszki, mocno podgrzać, doprawić solą, pieprzem

Dno misy wolnowaru, wyłożyć odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć w misie, jeden obok drugiego, zalać częścią gorącego sosu pomidorowego, ułożyć kolejną warstwę gołąbków, polać sosem , wierzch przykryć liśćmi kapusty. Wolnowar przykryć pokrywką i gotować na ustawieniu LOW przez 8 do 9 godzin lub HIGH od 4 do 5 godzin.
Smacznego!

* kiszona główka kapusty: kupiłam młodą kapustę, wycięłam głąb, włożyłam do kamionkowego garnka i zalałam solanką ( 1 łyżka soli na 0,5 l wody) Docisnęłam talerzykiem i kamieniem. Odstawiłam. Kapusta była gotowa po 5 dniach, ale sądzę, że zależy to od temperatury.

Moja solanka była zrobiona na wodzie z gotowania ziemniaków - podobno przyspiesza to proces kiszenia ;) Faktycznie ukisiło się świetnie.





Zdjęcie - Bałkańskie gołąbki w kiszonej kapuście  - w  wolnowarze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bałkańskie gołąbki w kiszonej kapuście  - w  wolnowarze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bałkańskie gołąbki w kiszonej kapuście  - w  wolnowarze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bałkańskie gołąbki w kiszonej kapuście  - w  wolnowarze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bałkańskie gołąbki w kiszonej kapuście  - w  wolnowarze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Przepisy z tych kategorii

Roladki z indyka z żurawiną, bazylią i mozzarellą zawijane w boczek

Roladki z indyka z żurawiną, b…

Beti Beti
kruche babeczki

Zupa ziemniaczana z serem i klopsikami
3

Zupa ziemniaczana z serem i kl…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Żeberka pieczone w rękawie
3

Żeberka pieczone w rękawie

Patrycja Patrycja
Simply Food

Pierogi z mięsem rosołowym i pieczarkami
3

Pierogi z mięsem rosołowym i p…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kotlety mielone z pieczarkami
1

Kotlety mielone z pieczarkami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Gulasz z indyka z jabłkami i dynią
1

Gulasz z indyka z jabłkami i d…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Przepisy z tych kategorii

Szwedzkie klopsiki - kottbullar
1

Szwedzkie klopsiki - kottbulla…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Sałatka ze stekiem, dynią piżmową i kozim serem

Sałatka ze stekiem, dynią piżm…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pielmieni. Klasyka kuchni rosyjskiej na jesień i nie tylko…
3

Pielmieni. Klasyka kuchni rosy…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sfiha- libańskie pierożki

Sfiha- libańskie pierożki

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Sznycel wołowy z cebulką
1

Sznycel wołowy z cebulką

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Zrazy z cielęciny z kremową kaszą pęczak i grzybami
1

Zrazy z cielęciny z kremową ka…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj