Bałkańskie gołąbki w kiszonej kapuście - w wolnowarze
Gołąbki w liściach kiszonej kapusty są przepyszne. Nigdy nie kisiłam starej kapusty w całości , ale młodą kisi się bez problemu. Warto to zrobić póki możemy ją dostać. Poza kiszeniem kapusty, gołąbki są wyjątkowo proste w przygotowaniu. Używamy surowego mięsa i ryżu, co znacznie przyspiesza robienie farszu. O zaletach gotowania w wolnowarze pisałam już tyle razy , że tym razem już nie będę. Bardzo polecam!
Inspiracją był przepis ze strony Balkan Blend
składniki ok 12 sztuk
główka kiszonej kapusty * użyłam młodej -
farsz:
500 g wołowiny zmielonej
150 g surowego ryżu
1 cebula
4 - 5 ząbków czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
ok 15 g posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
1/2 szklanki zimnej wody
na sos:
ok 720 ml passaty (przecieru) pomidorowej
1 szklanka wody
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka oleju ( dałam kujawski - czosnek, bazylia)sól, pieprz
przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją
Mięso, jeżeli jest w kawałku - zmielić w maszynce. Cebulę i czosnek obrać, bardzo drobno posiekać, najlepiej w blenderze. Ryż opłukać.
Cebulę przesmażyć na oleju, niech zmięknie i się zezłoci. Dodać czosnek, podsmażać jeszcze chwilkę. Czosnek nie powinien zbrązowieć.
Przygotować kapustę. Liście zdejmować kolejno, przycinając wzdłuż gruby nerw liściowy. Wierzchnie odłożyć na bok.
Przygotować farsz: połączyć mięso z surowym ryżem, dodać cebulę i czosnek, natkę pietruszki, paprykę. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Dodać wodę i jeszcze raz dokładnie wymieszać
Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. (jak zawijać gołąbki pokazują zdjęcia w tym poście)
Sos:
Szklankę wody wymieszać z przecierem pomidorowym, natką pietruszki, mocno podgrzać, doprawić solą, pieprzem
Dno misy wolnowaru, wyłożyć odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć w misie, jeden obok drugiego, zalać częścią gorącego sosu pomidorowego, ułożyć kolejną warstwę gołąbków, polać sosem , wierzch przykryć liśćmi kapusty. Wolnowar przykryć pokrywką i gotować na ustawieniu LOW przez 8 do 9 godzin lub HIGH od 4 do 5 godzin.
Smacznego!
* kiszona główka kapusty: kupiłam młodą kapustę, wycięłam głąb, włożyłam do kamionkowego garnka i zalałam solanką ( 1 łyżka soli na 0,5 l wody) Docisnęłam talerzykiem i kamieniem. Odstawiłam. Kapusta była gotowa po 5 dniach, ale sądzę, że zależy to od temperatury.
Moja solanka była zrobiona na wodzie z gotowania ziemniaków - podobno przyspiesza to proces kiszenia ;) Faktycznie ukisiło się świetnie.