Bakłażan zapiekany z pomidorami
Bardzo zdrowa przekąska. Bakłażan mimo, dużej zawartości wody (bo aż 90%) posiada również trochę wartościowych składników, przede wszystkim antyoksydanty, które chronią nas przed ryzykiem zachorowania na nowotwory, choroby układu krążenia oraz podnoszą odporność organizmu na zakażenia i infekcje. Przygotowanie tej przekąski wymaga trochę czasu (bo pomidory muszą się podusić), ale jeśli robicie salsę pomidorową do nachos dla swojego ukochanego na najbliższy mecz, to wykorzystajcie ją do tych bakłażanów. Wtedy przekąska będzie błyskawiczna. Salsa przechowuje się do kilkunastu dni w lodówce, więc można ją użyć w dowolnym momencie. Tak więc zachęcam do spróbowania bakłażanów z pomidorami i mozzarellą. Pamiętajcie o tym przepisie w sezonie grillowym (wystarczy bakłażana z dodatkami ułożyć na ruszcie, piec 3-4 minut i gotowe).
Bakłażan zapiekany z pomidorami składniki:- 1 bakłażan
- 4 pomidory
- 1 cebula
- 3 wyciśnięte ząbki czosnku
- 2 łyżki siekanej bazylii
- starta mozzarella
- sól, pieprz
Obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory duszę z czosnkiem i siekaną cebulą. Zdejmuję pokrywkę i gotuję, aż większość wody wyparuje i pozostanie gęsty miąższ. Doprawiam solą, pieprzem i świeżą bazylią.
Bakłażana kroję w plastry o grubości ok. 0,5cm. Układam na ręczniku papierowym, aby wchłonął wodę.
Nagrzewam piekarnik do 190oC.
Bakłażany wstawiam do piekarnika na 3-4 minuty (do momentu gdy skórka zacznie się marszczyć).
Wyjmuję, układam pomidory i starty ser.
Zapiekam ponownie przez 5-6 minut.