Bagietki na zaczynie pszennym

Zdjęcie - Bagietki na zaczynie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Co robisz w wolnym czasie? Wylegujesz się w łóżku, spotykasz ze znajomymi, czytasz książki? Idziesz do kina, oglądasz telewizję, czy po prostu marnujesz czas na bezrefleksyjne szperanie w sieci? Bez względu na to jaka jest odpowiedź, rzuć wszystko i zrób sobie bagietki!

A właściwie rzucanie czegokolwiek nie będzie konieczne. Bo tak naprawdę bagietki robią się same. Najpierw przez noc sam zrobi się zaczyn, a później czas poświęcamy głównie wyrastaniu.

Zdjęcie - Bagietki na zaczynie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To prosty, ale efektowny sposób na bagietki bez dodatków. Oczywiście na etapie zagniatania ciasta możecie dodać ulubione składniki, aby jeszcze dodatkowo podbić smak.

Do dzieła!

Bagietki na zaczynie pszennym Autor: Sliwka Czas przygotowania: 13 godz. 30 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 13 godz. 45 min.

Porcje: 2

Składniki
  • Zaczyn:
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1/5 łyżeczki drożdży
  • Ciasto właściwe
  • cały zaczyn
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 200 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Połącz ze sobą wszystkie składniki na zaczyn w misce. Odstaw pod przykryciem folii aluminiowej na ok. 12 h.
  2. Po upływie tego czasu połącz składniki na ciasto właściwe i uformuj jednolite, elastyczne ciasto.
  3. Zagniataj kilka minut.
  4. Ciasto podziel na dwie równe części i uformuj z niego 2 cienkie bagietki.
  5. Ułóż bagietki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, odgradzając je zwiniętą szmatką (jak na zdjęciu).
  6. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 h w ciepłe miejsce.
  7. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik 220 stopni.
  8. Wstaw bagietki do piekarnika (bez szmatki pomiędzy) i piecz ok. 15 minut aż zbrązowieją.
  9. Odstaw do ostygnięcia.

3.1.09

Kategorie przepisów

Podobne przepisy