Bagietki długo wyrastające (na zakwasie)
Z chlebem już jest tak, że trzeba mu się poświęcić. Naprawdę rzadko kiedy uzyskamy naprawdę dobry efekt bez zagniatania, bez czekania, bez drożdży, bez zakwasu, czy inne „bez”. I nie chodzi tu o specjalne poświęcenie się czynnościom, ale głównie o poświęcenie mu czasu. Czasu na powolne wyrastanie ciasta, czasu na leżakowanie, czasu na porządne rozgrzanie piekarnika. Jeśli dbamy o nasz chleb, on odwdzięczy się niesamowitym smakiem.
Mając to na uwadze opracowałam przepis na długo wyrastające bagietki. Nie pośpieszałam ich. Najpierw kilka godzin wstępnej fermentacji, później całonocne, a nawet przedłużone (12 h) wyrastania w lodówce.
Odwdzięczyły się, tak jak przypuszczałam, pysznym, ciągnącym się miąższem z długimi dziurami. Dokładnie takim jak lubię. Spróbujcie i wy.
Bagietki długo wyrastające (na zakwasie) Autor: Sliwka Czas przygotowania: 16 godz. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 16 godz. 20 min. Porcje: 2 Składniki- Zaczyn:
- 50 g mąki pszennej
- 50 ml wody
- 1 łyżeczka zakwasu pszennego
- Ciasto właściwe:
- 100 g zaczynu
- 1,5 łyżeczki soli
- 425 g mąki pszennej
- 300 ml wody
- szczypta suszonych drożdży
- Pomieszaj w misce składniki na zaczyn i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godzin.
- Po upływie tego czasu pomieszaj składniki na ciasto właściwe.
- Ciasto powinno być lepkie.
- Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 4 godziny.
- Po pierwszej godzinie przemieszaj ręką, a następnie ponownie po dwóch godzinach.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat i oprósz mąką z góry.
- Pokrój ciasto na dwie części i uformuj bagietki. Pozostaw je na blacie na ok. 20 minut,a następnie przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy i oddziel zwiniętą szmatką (jak na zdjęciu).
- Wstaw do lodówki na ok. 12 godzin.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni i wstaw bagietki prosto z lodówki (usuwając szmatkę).
- Wyjmij, ostudź i posmaruj kromki Smakowitą z masłem.