Bagietki długo wyrastające (na zakwasie)

Zdjęcie - Bagietki długo wyrastające (na zakwasie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z chlebem już jest tak, że trzeba mu się poświęcić. Naprawdę rzadko kiedy uzyskamy naprawdę dobry efekt bez zagniatania, bez czekania, bez drożdży, bez zakwasu, czy inne „bez”. I nie chodzi tu o specjalne poświęcenie się czynnościom, ale głównie o poświęcenie mu czasu. Czasu na powolne wyrastanie ciasta, czasu na leżakowanie, czasu na porządne rozgrzanie piekarnika. Jeśli dbamy o nasz chleb, on odwdzięczy się niesamowitym smakiem.

Zdjęcie - Bagietki długo wyrastające (na zakwasie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mając to na uwadze opracowałam przepis na długo wyrastające bagietki. Nie pośpieszałam ich. Najpierw kilka godzin wstępnej fermentacji, później całonocne, a nawet przedłużone (12 h) wyrastania w lodówce.

Zdjęcie - Bagietki długo wyrastające (na zakwasie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Odwdzięczyły się, tak jak przypuszczałam, pysznym, ciągnącym się miąższem z długimi dziurami. Dokładnie takim jak lubię. Spróbujcie i wy.

Bagietki długo wyrastające (na zakwasie) Autor: Sliwka Czas przygotowania: 16 godz. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 16 godz. 20 min.

Porcje: 2

Składniki
  • Zaczyn:
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka zakwasu pszennego
  • Ciasto właściwe:
  • 100 g zaczynu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 425 g mąki pszennej
  • 300 ml wody
  • szczypta suszonych drożdży

Instrukcja
  1. Pomieszaj w misce składniki na zaczyn i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godzin.
  2. Po upływie tego czasu pomieszaj składniki na ciasto właściwe.
  3. Ciasto powinno być lepkie.
  4. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 4 godziny.
  5. Po pierwszej godzinie przemieszaj ręką, a następnie ponownie po dwóch godzinach.
  6. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat i oprósz mąką z góry.
  7. Pokrój ciasto na dwie części i uformuj bagietki. Pozostaw je na blacie na ok. 20 minut,a następnie przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy i oddziel zwiniętą szmatką (jak na zdjęciu).
  8. Wstaw do lodówki na ok. 12 godzin.
  9. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni i wstaw bagietki prosto z lodówki (usuwając szmatkę).
  10. Wyjmij, ostudź i posmaruj kromki Smakowitą z masłem.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Bułki pszenne z mąką pełnoziarnistą i ziarnami
1

Bułki pszenne z mąką pełnoziar…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bułki preclowe
2

Bułki preclowe

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Najlepsze brioche do burgerów ze złotą skórką

Najlepsze brioche do burgerów…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Domowy zakwas na chleb - to proste
4

Domowy zakwas na chleb - to pr…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pełnoziarniste bajgle – sprawdzony przepis
6

Pełnoziarniste bajgle – sprawd…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Chleb mieszany na zakwasie z siemieniem lnianym

Chleb mieszany na zakwasie z s…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!