Bagietka z rodzynkami na zakwasie

Bagietka z rodzynkami na zakwasie

Zdjęcie - Bagietka z rodzynkami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bagietka jest z natury puszysta i delikatna. Dlatego używanie do niej ciężkiego zakwasu żytniego nie zawsze spełnia swoją rolę. Dlatego najlepiej smakuje drożdżowa lub na zakwasie pszennym, jak ta, którą zrobiłam dzisiaj.

Zdjęcie - Bagietka z rodzynkami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kto z nas nie lubi chrupiącej, jeszcze ciepłej, długiej bagietki, która najlepiej smakuje rwana palcami? Niestety jak wszystko, nie trwa to wiecznie. Bagietka szybko staje się czerstwa i sucha. To taka mała złośliwość losu. Małym trikiem na przedłużenie jej żywotności jest właśnie zakwas pszenny. Choć niestety też nie na długo.

Zdjęcie - Bagietka z rodzynkami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lubię słodkie dodatki do pieczywa. Stąd dzisiaj wybór padł na rodzynki. Świetnie się komponują z bagietką.

Bagietka z rodzynkami na zakwasie Autor: Sliwka Czas przygotowania: 5 godziny Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 5 godziny 20 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 75 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 150 g mąki pszennej chlebowej + porcja do podsypania
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g rodzynek sułtańskich
  • ok. 100 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą zakwas, mąkę, sól i rodzynki.
  2. Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto rękami. Gdy uzyska jednolitą konsystencję, lekko lepiącą, wsadź je do miski i przykryj materiałową szmatką.
  3. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 4-5 godzin.
  4. Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na mocno oprószony mąką blat i zagniataj ciasto aż będzie odchodzić od ręki. Jeśli wciąż będzie lepiące, podsypuj je mąką aż do osiągnięcia pożądanego efektu.
  5. Uformuj długa bagietkę i ułóż ją na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj ponownie materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 1 godzinę.
  6. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  7. Wstaw bagietkę i piecz aż lekko zbrązowieje. Powinno to potrwać ok. 15-20 minut.

3.1.09

Kategorie przepisów