Bagietka sezamowa na zakwasie pszennym
Dzisiaj po raz pierwszy stworzyłam hummus. Byłam pewna, że nie lubię past z ciecierzycy, nie próbowałam nigdy stworzyć jej w domu. To był duży błąd. Ten przysmak opierający się na paście tahini, która zrobiona jest z prażonego sezamu do chleba nadaje się idealnie.
Poszłam jednak dalej. Skoro hummus świetnie gra z chlebem, dlaczego to samo połączenie smaków miałoby nie zagrać w samym chlebie? To był strzał w dziesiątkę, a ja spędziłam wieczór pochłaniając kawałek po kawałku, smarując ją oczywiście hummusem.
Bagietka sezamowa na zakwasie pszennym Autor: Sliwka Czas przygotowania: 8 godz. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 8 godz. 20 min.
Porcje: 1
Składniki:
- Zaczyn:
- 50 g zakwasu pszennego
- 120 g mąki pszennej razowej
- 120 g ciepłej wody
- szczypta suszonych drożdży
- Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 50 g sezamu
- 1 łyżka tahini
- ok. 80 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
Instrukcja
- Pomieszaj ze sobą składniki na zaczyn. Przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na 6-8 godzin.
- Po upływie tego czasu pomieszaj zaczyn z resztą składników i zagnieć aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
- Z ciasta uformuj rulon i ułóż na blasze do pieczenia przytrzymując z dwóch stron zwiniętymi szmatkami (jak na zdjęciu). Odstaw do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Usuń szmatki z bagietki i wstaw ją do piekarnika. Piecz ok. 20 minut aż zbrązowieje. Wyjmij i wystudź, albo zjedz całą jeszcze ciepłą (jak ja)
3.1.09