Bagietka sezamowa na zakwasie pszennym

Bagietka sezamowa na zakwasie pszennym

Zdjęcie - Bagietka sezamowa na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj po raz pierwszy stworzyłam hummus. Byłam pewna, że nie lubię past z ciecierzycy, nie próbowałam nigdy stworzyć jej w domu. To był duży błąd. Ten przysmak opierający się na paście tahini, która zrobiona jest z prażonego sezamu do chleba nadaje się idealnie.

Zdjęcie - Bagietka sezamowa na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Poszłam jednak dalej. Skoro hummus świetnie gra z chlebem, dlaczego to samo połączenie smaków miałoby nie zagrać w samym chlebie? To był strzał w dziesiątkę, a ja spędziłam wieczór pochłaniając kawałek po kawałku, smarując ją oczywiście hummusem.

Bagietka sezamowa na zakwasie pszennym Autor: Sliwka Czas przygotowania: 8 godz. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 8 godz. 20 min.

Porcje: 1

Składniki:

  • Zaczyn:
  • 50 g zakwasu pszennego
  • 120 g mąki pszennej razowej
  • 120 g ciepłej wody
  • szczypta suszonych drożdży
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g sezamu
  • 1 łyżka tahini
  • ok. 80 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli

 

Instrukcja

  1. Pomieszaj ze sobą składniki na zaczyn. Przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na 6-8 godzin.
  2. Po upływie tego czasu pomieszaj zaczyn z resztą składników i zagnieć aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  3. Z ciasta uformuj rulon i ułóż na blasze do pieczenia przytrzymując z dwóch stron zwiniętymi szmatkami (jak na zdjęciu). Odstaw do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  5. Usuń szmatki z bagietki i wstaw ją do piekarnika. Piecz ok. 20 minut aż zbrązowieje. Wyjmij i wystudź, albo zjedz całą jeszcze ciepłą (jak ja)

 

3.1.09

Kategorie przepisów