Bagietka na zakwasie pszennym

Bagietka na zakwasie pszennym

Zdjęcie - Bagietka na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bagietka na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZrobiło się tak nieprawdopodobnie zimno, że nawet leżenie pod dwoma grubymi kocami zdaje się nie pomagać. Jedynym ratunkiem staje się sport i ogrzewanie się przy piekarniku w trakcie wypiekania chleba. A gdybym miała prawdziwy piec chlebowy... ah, ale to tylko marzenia! Trzeba zadowolić się zwykłym piekarnikiem. Dzisiaj na rozgrzanie przygotowuję bagietkę. Nie na drożdżach, jak zwykle, ale na zakwasie pszennym z odrobiną drożdży, które dodadzą jej puszystości. Zwykle pracuję nad różnymi kontrukcjami, które mają sprawić, że bagietka pozostanie długa i cienka, a wyrastać będzie tylko w górę, ale tym razem z tego zrezygnowałam. Ostatnio zrozumiałam bowiem, że wolę bagietkę nieco grubszą. Każdy ma inne upodobania. Aby więc skutecznie walczyć z mrozem proponuję wam jak najszybciej zabrać się za wypiekanie bagietki!

Bagietka na zakwasie pszennym

Autor: Sliwka

Czas przygotowania: 5 godz 30 min Czas pieczenia: 15 min Calkowity czas: 5 godz 45 min Porcje: 1

Składniki

  • Zaczyn:
  • 1 łyżka zakwasu pszennego
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłej wody
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 35 ml ciepłej wody

Instrukcja

  1. Wymieszaj w misce składniki na zaczyn. Przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 4 godziny.
  2. Do zaczynu dodaj składniki na ciasto właściwe i zacznij zagniatać ciasto rękami.
  3. Zagniataj aż osiągnie jednolitą konsystencję a następnie jeszcze przez kilka minut.
  4. Z ciasta uformuj tak długi rulon, jak długą chcesz otrzymać bagietkę.
  5. Ułóż ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw przykryte szmatką w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
  6. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 230 stopni.
  7. Wstaw blachę do piekarnika i piecz bagietkę ok. 15 minut aż zbrązowieje.

Kategorie przepisów