Bagietka na zakwasie pszennym

Zrobiło się tak nieprawdopodobnie zimno, że nawet leżenie pod dwoma grubymi kocami zdaje się nie pomagać. Jedynym ratunkiem staje się sport i ogrzewanie się przy piekarniku w trakcie wypiekania chleba. A gdybym miała prawdziwy piec chlebowy... ah, ale to tylko marzenia! Trzeba zadowolić się zwykłym piekarnikiem. Dzisiaj na rozgrzanie przygotowuję bagietkę. Nie na drożdżach, jak zwykle, ale na zakwasie pszennym z odrobiną drożdży, które dodadzą jej puszystości. Zwykle pracuję nad różnymi kontrukcjami, które mają sprawić, że bagietka pozostanie długa i cienka, a wyrastać będzie tylko w górę, ale tym razem z tego zrezygnowałam. Ostatnio zrozumiałam bowiem, że wolę bagietkę nieco grubszą. Każdy ma inne upodobania. Aby więc skutecznie walczyć z mrozem proponuję wam jak najszybciej zabrać się za wypiekanie bagietki!
Bagietka na zakwasie pszennym
Autor: Sliwka
Czas przygotowania: 5 godz 30 min Czas pieczenia: 15 min Calkowity czas: 5 godz 45 min Porcje: 1
Składniki
- Zaczyn:
- 1 łyżka zakwasu pszennego
- 100 g mąki pszennej
- 100 ml ciepłej wody
- Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 35 ml ciepłej wody
Instrukcja
- Wymieszaj w misce składniki na zaczyn. Przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 4 godziny.
- Do zaczynu dodaj składniki na ciasto właściwe i zacznij zagniatać ciasto rękami.
- Zagniataj aż osiągnie jednolitą konsystencję a następnie jeszcze przez kilka minut.
- Z ciasta uformuj tak długi rulon, jak długą chcesz otrzymać bagietkę.
- Ułóż ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw przykryte szmatką w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 230 stopni.
- Wstaw blachę do piekarnika i piecz bagietkę ok. 15 minut aż zbrązowieje.