Bagietka na maślance

Już dawno przekonałam się, że wypieki z dodatkiem maślanki są bardzo dobre. Dlatego i tym razem byłam spokojna o bagietkę. I nie pomyliłam się. Pyszna bułka mi wyszła z przepisu, który znalazłam u Arabeski.

Zdjęcie - Bagietka na  maślance  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (użyłam chlebowej)
  • 400 ml maślanki
  • 30 g drożdży świeżych ( 3 płaskie łyżeczki suszonych)
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Drożdże rozpuścić z pięcioma łyżkami ciepłej maślanki i dwiema łyżkami mąki, zostawić na 15 minut pod przykryciem.Resztę mąki przesiać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, resztę maślanki (o temp. pokojowej) i sól. Dosyć energicznie zagniatać, aż ciasto zacznie puszczać bąbelki. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Ciasto podzielić na połowę i uformować dwie bagietki o długości 30 cm. Ponacinać ukośnie w odstępach co 5 cm i na głębokość 1/2 cm. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30 minut (lub trochę dłużej, jeśli za słabo przez ten czas urosną). Tuż przed wstawieniem do piekarnika spryskać bagietki wodą i piec ok. 30 minut w temp. 200 st. C. W trakcie pieczenia jeszcze kilkakrotnie spryskać je wodą.

Smacznego:)

 

Przepisy z tych kategorii

Najlepsze brioche do burgerów ze złotą skórką

Najlepsze brioche do burgerów…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Domowy zakwas na chleb - to proste
4

Domowy zakwas na chleb - to pr…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pełnoziarniste bajgle – sprawdzony przepis
6

Pełnoziarniste bajgle – sprawd…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Chleb mieszany na zakwasie z siemieniem lnianym

Chleb mieszany na zakwasie z s…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb żytni razowy 100%

Chleb żytni razowy 100%

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Cynamonowo-bananowe brioszki

Cynamonowo-bananowe brioszki

Tosia Tosia
Smakowity chleb