Babunia Smith czyli o cieście z jabłkami

Kupiłam jabłka, które niestety okazały się tak winne, że nie miałam żadnej przyjemności w ich jedzeniu na surowo. A że do upieczenia ciasta nikt nie musi namawiać mnie dwa razy, przeszukałam internet i już za godzinę na stole pojawiło się cynamonowe ciasto ze wspomnianymi jabłkami Granny Smith (w wolnej chwili poczytajcie o ich historii na wikipedii, serio).

Szarlotka okazała się bardzo wilgotna i aromatyczna. Upiekłam ją z podwójnej porcji składników w tortownicy o średnicy 25 cm, podałam z sosem waniliowym.

Ciasta miało okazję spróbować w sumie 10 osób i (będę nieskromna…) wszystkim smakowało, prawda? :)

Przepis pochodzi z TEJ strony.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Babunia Smith czyli o cieście z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babunia Smith czyli o cieście z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babunia Smith czyli o cieście z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babunia Smith czyli o cieście z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babunia Smith czyli o cieście z jabłkami

Agata, 10 lutego 2011

Zdjęcie - Babunia Smith czyli o cieście z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • cynamon - 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • soda - 1/2 łyżeczki
  • ekstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • masło - 4 łyżki plus do nasmarowania formy
  • cukier - 2/3 szklanki
  • maślanka - 1/2 szklanki
  • jajko - 1 szt
  • jabłko - 1 szklanka, pokrojone w kostkę
  • cukier brązowy - 2 łyżki
Sposób przygotowania

Wymieszać suche składniki: mąkę, proszek, sodę, sól i cynamon. W drugiej misce masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbić jajko i dalej ubijać. Do ubitego masła dodać 1/3 suchych składników, następnie na zmianę maślankę i resztę składników suchych w 2 częściach. Ciasto dokładnie wymieszać, ale nie mieszać za długo- tylko do połączenia składników.

Foremkę wysmarować masłem i obsypać odrobiną mąki, przelać do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć obrane, pokrojone jabłka. Wierzch obsypać brązowym cukrem (można dodać także jeszcze szczyptę cynamonu). Piec w temp. ok. 200 oC przez 30 minut.

Przepisy z tych kategorii

Szarlotka z mąki razowej z jabłkami i pigwą
2

Szarlotka z mąki razowej z jab…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Biszkopt z jabłkami i cynamonem
2

Biszkopt z jabłkami i cynamone…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ciasto jabłkowo- bakaliowe
2

Ciasto jabłkowo- bakaliowe

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Flan jabłkowo-gruszkowy

Flan jabłkowo-gruszkowy

mollisia mollisia
Walka w kuchni

Biszkoptowe ciasto z jabłkami
1

Biszkoptowe ciasto z jabłkami

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Szarlotka ucierana z  kruszonką
9

Szarlotka ucierana z kruszonk…

KeJt KeJt
Przepisy z serca domu