Babunia Smith czyli o cieście z jabłkami
Kupiłam jabłka, które niestety okazały się tak winne, że nie miałam żadnej przyjemności w ich jedzeniu na surowo. A że do upieczenia ciasta nikt nie musi namawiać mnie dwa razy, przeszukałam internet i już za godzinę na stole pojawiło się cynamonowe ciasto ze wspomnianymi jabłkami Granny Smith (w wolnej chwili poczytajcie o ich historii na wikipedii, serio).
Szarlotka okazała się bardzo wilgotna i aromatyczna. Upiekłam ją z podwójnej porcji składników w tortownicy o średnicy 25 cm, podałam z sosem waniliowym.
Ciasta miało okazję spróbować w sumie 10 osób i (będę nieskromna…) wszystkim smakowało, prawda? :)
Przepis pochodzi z TEJ strony.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Babunia Smith czyli o cieście z jabłkami Składniki
- mąka pszenna - 1 szklanka
- cynamon - 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- soda - 1/2 łyżeczki
- ekstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- masło - 4 łyżki plus do nasmarowania formy
- cukier - 2/3 szklanki
- maślanka - 1/2 szklanki
- jajko - 1 szt
- jabłko - 1 szklanka, pokrojone w kostkę
- cukier brązowy - 2 łyżki
Wymieszać suche składniki: mąkę, proszek, sodę, sól i cynamon. W drugiej misce masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbić jajko i dalej ubijać. Do ubitego masła dodać 1/3 suchych składników, następnie na zmianę maślankę i resztę składników suchych w 2 częściach. Ciasto dokładnie wymieszać, ale nie mieszać za długo- tylko do połączenia składników.
Foremkę wysmarować masłem i obsypać odrobiną mąki, przelać do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć obrane, pokrojone jabłka. Wierzch obsypać brązowym cukrem (można dodać także jeszcze szczyptę cynamonu). Piec w temp. ok. 200 oC przez 30 minut.