Babka z advocatem i krówkami

Zdjęcie - Babka z advocatem i krówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babka, której nie mogło u mnie zabraknąć. Za krówkami w wielkanocnych wypiekach przepadam (patrz mazurek z krówkami), a z kolei z advocatem mocno się polubiliśmy przy okazji ostatnio publikowanego sernika. Babka stała się więc wypadkową ulubionych smaków - i to jakże udaną!
Specjalnie nie siekałam zbyt drobno krówek, dzięki czemu drobne kawałki są wyczuwalne w cieście - bajka! Smak advocatu na tyle subtelny, aby kawałka babki nie trzeba było odmówić najmłodszym. Całość oczywiście jest przesłodka, ale to w końcu wielkanocna baba. I co ważne, połączenie krówkowo-adwokatowych smaków daje obłędne wrażenia zapachowe - zabójczo pachnie już podczas pieczenia, później aromatem może zdobić świąteczny stół.

Ponieważ to już ostatni post przed świętami...


Życzę Wam Pogodnych, Radosnych, Rodzinnych i Przesmacznych Świąt Wielkanocnych!

Zdjęcie - Babka z advocatem i krówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto przepisem zachwyciłam się na blogu Gzik i Pyry, pochodzi ze strony Pieprz czy Wanilia
  • 150g masła
  • 120g cukru
  • 4 jaja
  • 125 ml advocatu
  • 190g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150g kruchych krówek*
*moje były półkruche: kruche z wierzchu, ale lekko ciągnące w środku
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni (170 przy termoobiegu). Foremkę na babkę (średniej wielkości) wysmarować masłem i obsypać mąką. Krówki pokruszyć lub posiekać na drobne kawałki.
Przygotowanie ciasta Masło utrzeć z cukrem, po czym - ciągle mieszając - dodawać po jednym jajku. Wlać advocat i ponownie dobrze utrzeć masę. W osobnym pojemniku wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie, ciągle ucierając, stopniowo dodawać do płynnej masy. Na koniec wmieszać do ciasta krówki.
Pieczenie Ciasto przelać do foremki, położyć ją na blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Według przepisu piec 40 minut, ale u mnie zajęło to godzinę - należy więc sprawdzić patyczkiem wbitym w środek babki, czy już upieczona. *Jeśli babka zacznie się zbyt szybko rumienić z wierzchu, przykryć ją kawałkiem papieru do pieczenia. Po upieczeniu trzymałam babkę ok. godziny w formie, później wyjęłam i studziłam już na kratce.

Składniki na polewę ze strony Gzik i Pyry; bez cukru
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100g masła
  • 50 g krówek kruchych

Przygotowanie polewy Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i doprowadzić do ich zagotowania. Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 5-7 minut aż masa się zredukuje i zgęstnieje. Gotową masę, przelać na wystudzoną babkę - możemy zrobić to bezpośrednio po jej przyrządzeniu bądź 5-10 minut później, kiedy lekko się przestudzi i jednocześnie zgęstnieje.

Zdjęcie - Babka z advocatem i krówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Babka nagietkowo-pomarańczowa

Babka nagietkowo-pomarańczowa

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Babka z majonezem

Babka z majonezem

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Pomarańczowa baba z rumem
1

Pomarańczowa baba z rumem

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Wiekanocna babka drożdżowa z makiem
2

Wiekanocna babka drożdżowa z m…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Cytrynowa babka piaskowa
2

Cytrynowa babka piaskowa

food² food²
Food Square

Babka majonezowa

Babka majonezowa

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy