Babka piaskowa z wiśniowym lukrem

Babka piaskowa z wiśniowym lukrem

Zdjęcie - Babka piaskowa z wiśniowym lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wiśniowy lukier to przepyszna odmiana tego zwyczajnego.
Dzięki niemu moja cytrynowa babka nabrała zupełnie innego smaku.
Jeśli w Twojej spiżarni również są słoiki wydrylowanych wiśni, nie wahaj się i przygotuj tą babę! :)


Babka piaskowa z polewą wiśniową/ przepis własny, składniki na dużą formę babkową z kominem/
- 200 g przesianej mąki pszennej- 100 g przesianej mąki ziemniaczanej- 180 g cukru kryształu- 200 g masła o temp. pokojowej- 4 jajka- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- sok wyciśnięty z 1 cytryny- 1 łyżka aromatu cytrynowego
wiśniowy lukier:- 1 duży słoik wiśni - 3/4 szkl. cukru pudru
dodatkowo:- masło + bułka tarta (do przygotowania foremki)


Formę smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Jajka ubijam wraz z cukrem do białości- około 10 minut.Masa powinna być bardzo puszysta i podwoić swoją objętość.Mąkę przesiewam przez sitko, mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy jajecznej, mieszam.Dodaję sok i aromat z cytryny.Masło roztapiam w garnuszku, studzę i dodaję do masy.Ciasto przelewam do wcześniej przygotowanej formy i piekę w temp. 170 st. C. przez około 50 minut.Na koniec sprawdzam patyczkiem, jeśli jest suchy- babka jest upieczona.Umieszczam ją na kratce do studzenia ciasta, aby ostygła.W tym czasie ucieram cukier puder wraz z wiśniami i polewam ciasto.Smacznego!
Zdjęcie - Babka piaskowa z wiśniowym lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka piaskowa z wiśniowym lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka piaskowa z wiśniowym lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów