Babka marmurkowa z wiśniami
Tradycyjna, dwukolorowa babka marmurkowa. Waniliowo-czekoladowa z dodatkiem wiśni, które sprawiają, że ciasto smakuje jeszcze lepiej i jest bardziej wilgotne! Przed podaniem możecie oprószyć ją cukrem pudrem.
Składniki na babkę marmurkową z wiśniami:
5 dużych jajek
200 g cukru
200 g oleju
225 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 ½ łyżki kakao
1 ½ szklanki wiśni
Jak przygotować babkę marmurkową z wiśniami?
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Wiśnie odsączyć na sicie.
Jajka umieścić w misce, dodać cukier, miksować na wysokich obrotach przez około 7 minut, do powstania jasnej, puszystej masy. Ubitą masę rozdzielić po równo na dwie miski.
Do drugiej miski przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Rozdzielić równo na dwie miski. Do jednej dodać kakao, wymieszać. Suche składniki dodać do ubitej masy, krótko zmiksować na niskich obrotach. Do każdej miski wlać po połowie oleju i ponownie krótko zmiksować na niskich obrotach, tylko do połączenia składników.
Foremkę o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyląc połowę jasnej masy na dno foremki, następnie łyżką nałożyć połowę masy kakaowej i wyłożyć połowę wiśni. Czynność powtórzyć : wylać pozostałą jasną masę, następnie kakaową, patyczkiem do szaszłyków zrobić kilka ósemek w masie, żeby ładnie się wymieszała. Na wierzch wyłożyć pozostałe wiśnie.
Piec w temperaturze 175 stopni przez około 60-70 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć i odstawić do wystudzenia.