Babka marmurkowa z kawą

Miała być babka marmurkowa z przepisu Dorotuś, a wyszła mi taka raczej pół na pół, chyba niedokładnie wymieszałam i marmurek słaby jakiś ;) Babeczka jest pyszna, polecam ją bardzo zwłaszcza wielbicielom kawy, która nadaje ciastu ciekawy smak. Według mojego Ukochanego babka wyszła troszkę za sucha, co jednak nie przeszkodziło mu w zjedzeniu jej ;) Może Wy upieczecie bardziej mokrą i z wyraźnym marmurkiem :)

Dla smakoszy kawy - pasuje do porannej czarnej z mleczkiem :)

Zdjęcie - Babka marmurkowa z kawą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*25 dag masła

*5 jajek

*1 szklanka mąki pszennej

*1 szklanka mąki ziemniaczanej

*3/4 szklanki cukru

*1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*aromat do ciast np cytrynowy

*2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Wykonanie:

Jajka zmiksować z cukrem. Masło utrzeć. Do utartego masła dodawać stopniowo zmiksowane jaja, cały czas miksując. Masa może się zwarzyć, ale nie ma to wpływu na ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, zmiksować.

Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać aromat cytrynowy,zmiksować. Do drugiej dodać kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody i zmiksować.

Formę do pieczenia wysmarować masłem i posypać kaszą manną. Ja użyłam formy z kominkiem.

Najpierw wylać jasną część ciasta, a na nią ciemną. Całość delikatnie , krótko wymieszać, aby powstał efekt marmurka (mieszać zgodnie z ruchem wskazówek zegara).

Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego.

Zdjęcie - Babka marmurkowa z kawą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy