Babka makowo-serowa

Babka makowo-serowa

Znane i lubiane połączenie maku i sera. W tym cieście to mak pełni główną rolę, a masa serowa jest jego dopełnieniem. Ciasto wyśmienite w smaku, słodkie i wilgotne. Osobno przygotowujemy ciasto makowe i serowe. Następnie łączymy oba w foremce do pieczenia. Na pierwszy rzut oka może wydawać się czasochłonne, ale wcale takie nie jest. Idealne na Wielkanoc i nie tylko!

Zdjęcie - Babka makowo-serowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Babka makowo-serowa

Składniki na babkę makowo-serową:

  • Składniki na ciasto makowe :
  • 4 duże jajka
  • 200 g drobnego cukru
  • 150 g masła
  • 175 ml maślanki
  • 200 g suchego, zmielonego maku
  • 175 g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Składniki na ciasto serowe :
  • 3 duże jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 125 g masła
  • 125 g zmielonego twarogu z kostki
  • 125 g mąki pszennej
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Lukier :
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • Dodatkowo :
  • masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta

Jak przygotować babkę makowo-serową?

  • Przygotowanie ciasta makowego :
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Masło rozpuścić na małym ogniu, odstawić do wystygnięcia.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, odstawić.
  • Białka oddzielić od żółtek. Dodać cukier, miksować na wysokich obrotach przez około 6-7 minut, aż powstanie jasna, puszysta masa. Dodać masło i maślankę, zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mak, wymieszać delikatnie łyżką.
  • Przygotowanie ciasta serowego :
  • Masło rozpuścić na małym ogniu, odstawić do wystygnięcia.
  • Mąkę wymieszać ze skrobią ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
  • Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier, miksować na wysokich obrotach przez około 6-7 minut aż powstanie jasna, puszysta masa. Dodać ekstrakt z wanilii, krótko zmiksować.
  • Dodać twaróg, zmiksować do połączenia składników.
  • Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skrobią ziemniaczaną, wymieszać delikatnie łyżką.
  • Formę z kominem o średnicy 28 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą.
  • Do białek z ciasta makowego dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodać do ciasta makowego i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do foremki.
  • Do białek z ciasta serowego dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodać do ciasta serowego i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do foremki i końcówką łyżki wymieszać z ciastem makowym, tworząc zawijasy.
  • Piec w temperaturze 175 stopni przez 60-70 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia.
  • Przygotować lukier : do cukru pudru dodać gorącą wodę, dokładnie wymieszać. Jeśli lukier jest zbyt rzadki dodać więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty dodać odrobinę gorącej wody. Gotowym lukrem polać ciasto.

Kategorie przepisów