Babka makowo-serowa

Znane i lubiane połączenie maku i sera. W tym cieście to mak pełni główną rolę, a masa serowa jest jego dopełnieniem. Ciasto wyśmienite w smaku, słodkie i wilgotne. Osobno przygotowujemy ciasto makowe i serowe. Następnie łączymy oba w foremce do pieczenia. Na pierwszy rzut oka może wydawać się czasochłonne, ale wcale takie nie jest. Idealne na Wielkanoc i nie tylko!
Babka makowo-serowa
Składniki na babkę makowo-serową:
- Składniki na ciasto makowe :
- 4 duże jajka
- 200 g drobnego cukru
- 150 g masła
- 175 ml maślanki
- 200 g suchego, zmielonego maku
- 175 g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Składniki na ciasto serowe :
- 3 duże jajka
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 125 g masła
- 125 g zmielonego twarogu z kostki
- 125 g mąki pszennej
- 15 g skrobi ziemniaczanej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Lukier :
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącej wody
- Dodatkowo :
- masło do wysmarowania formy
- bułka tarta
Jak przygotować babkę makowo-serową?
- Przygotowanie ciasta makowego :
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masło rozpuścić na małym ogniu, odstawić do wystygnięcia.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, odstawić.
- Białka oddzielić od żółtek. Dodać cukier, miksować na wysokich obrotach przez około 6-7 minut, aż powstanie jasna, puszysta masa. Dodać masło i maślankę, zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mak, wymieszać delikatnie łyżką.
- Przygotowanie ciasta serowego :
- Masło rozpuścić na małym ogniu, odstawić do wystygnięcia.
- Mąkę wymieszać ze skrobią ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
- Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier, miksować na wysokich obrotach przez około 6-7 minut aż powstanie jasna, puszysta masa. Dodać ekstrakt z wanilii, krótko zmiksować.
- Dodać twaróg, zmiksować do połączenia składników.
- Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skrobią ziemniaczaną, wymieszać delikatnie łyżką.
- Formę z kominem o średnicy 28 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą.
- Do białek z ciasta makowego dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodać do ciasta makowego i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do foremki.
- Do białek z ciasta serowego dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodać do ciasta serowego i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do foremki i końcówką łyżki wymieszać z ciastem makowym, tworząc zawijasy.
- Piec w temperaturze 175 stopni przez 60-70 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia.
- Przygotować lukier : do cukru pudru dodać gorącą wodę, dokładnie wymieszać. Jeśli lukier jest zbyt rzadki dodać więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty dodać odrobinę gorącej wody. Gotowym lukrem polać ciasto.