Babka makowo-serowa
            Znane i lubiane połączenie maku i sera. W tym cieście to mak pełni główną rolę, a masa serowa jest jego dopełnieniem. Ciasto wyśmienite w smaku, słodkie i wilgotne. Osobno przygotowujemy ciasto makowe i serowe. Następnie łączymy oba w foremce do pieczenia. Na pierwszy rzut oka może wydawać się czasochłonne, ale wcale takie nie jest. Idealne na Wielkanoc i nie tylko!
 
Babka makowo-serowa
Składniki na babkę makowo-serową:
- Składniki na ciasto makowe :
 
- 4 duże jajka
 - 200 g drobnego cukru
 - 150 g masła
 - 175 ml maślanki
 - 200 g suchego, zmielonego maku
 - 175 g mąki pszennej
 - 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 
- Składniki na ciasto serowe :
 
- 3 duże jajka
 - 150 g cukru pudru
 - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 - 125 g masła
 - 125 g zmielonego twarogu z kostki
 - 125 g mąki pszennej
 - 15 g skrobi ziemniaczanej
 - 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 
- Lukier :
 
- 1 szklanka cukru pudru
 - 2-3 łyżki gorącej wody
 
- Dodatkowo :
 
- masło do wysmarowania formy
 - bułka tarta
 
Jak przygotować babkę makowo-serową?
- Przygotowanie ciasta makowego :
 - Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
 - Masło rozpuścić na małym ogniu, odstawić do wystygnięcia.
 - Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, odstawić.
 - Białka oddzielić od żółtek. Dodać cukier, miksować na wysokich obrotach przez około 6-7 minut, aż powstanie jasna, puszysta masa. Dodać masło i maślankę, zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mak, wymieszać delikatnie łyżką.
 - Przygotowanie ciasta serowego :
 - Masło rozpuścić na małym ogniu, odstawić do wystygnięcia.
 - Mąkę wymieszać ze skrobią ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
 - Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier, miksować na wysokich obrotach przez około 6-7 minut aż powstanie jasna, puszysta masa. Dodać ekstrakt z wanilii, krótko zmiksować.
 - Dodać twaróg, zmiksować do połączenia składników.
 - Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skrobią ziemniaczaną, wymieszać delikatnie łyżką.
 - Formę z kominem o średnicy 28 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą.
 - Do białek z ciasta makowego dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodać do ciasta makowego i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do foremki.
 - Do białek z ciasta serowego dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodać do ciasta serowego i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do foremki i końcówką łyżki wymieszać z ciastem makowym, tworząc zawijasy.
 - Piec w temperaturze 175 stopni przez 60-70 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia.
 - Przygotować lukier : do cukru pudru dodać gorącą wodę, dokładnie wymieszać. Jeśli lukier jest zbyt rzadki dodać więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty dodać odrobinę gorącej wody. Gotowym lukrem polać ciasto.