Babka majonezowa z cytrynowym lukrem

Babka z majonezem jeszcze do wczoraj była dla mnie ogromnym dziwactwem. Zrobiłam ją z ciekawości, nie dowierzając, iż nie wyczuję charakterystycznego posmaku w cieście. Nie wyczułam!
Zdjęcie - Babka majonezowa z cytrynowym lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
80g mąki pszennej
95g mąki ziemniaczanej
200g cukru
3/4 szklanki majonezu
4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier
białko
pół szklanki cukru pudru
sok z połowy cytryny
Zdjęcie - Babka majonezowa z cytrynowym lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka majonezowa z cytrynowym lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Babka w wykonaniu jest banalnie prosta, wystarczy umieścić wszystkie składniki w misce, a następnie miksować przez około 2 minuty. Formę nasmarować margaryną i obsypać bułką tartą, a następnie wlać do niej masę.
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez ok. 45-50 minut. Przed wyjęciem babki z pieca sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło (jeżeli na patyczku nie zostało ciasto, babka jest upieczona!). Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy ciasto do przestygnięcia.
Następnie zabieramy się za lukier. Do miski wbijamy białko i wlewamy sok z cytryny, następnie wsypujemy cukier puder i całość miksujemy, aż otrzymamy białą masę. Jeżeli będzie zbyt płynna dodajemy jeszcze odrobinę cukru pudru. Gotowym, gęstym, biały lukrem obficie oblewamy babę.
Zdjęcie - Babka majonezowa z cytrynowym lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
1

Babka drożdżowa z marcepanem i…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Wielkanocna babka maślana z lukrem i kruszonką
2

Wielkanocna babka maślana z lu…

food² food²
Food Square

Prosta babka piaskowa
2

Prosta babka piaskowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Babka drożdżowa
2

Babka drożdżowa

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Babka trójkolorowa
6

Babka trójkolorowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Babka kokosowa (świeża i wilgotna!)
2

Babka kokosowa (świeża i wilgo…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty