Babka majonezowa z cytrynowym lukrem
Babka z majonezem jeszcze do wczoraj była dla mnie ogromnym dziwactwem. Zrobiłam ją z ciekawości, nie dowierzając, iż nie wyczuję charakterystycznego posmaku w cieście. Nie wyczułam!
Składniki:
80g mąki pszennej
95g mąki ziemniaczanej
200g cukru
3/4 szklanki majonezu
4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier
białko
pół szklanki cukru pudru
sok z połowy cytryny
Babka w wykonaniu jest banalnie prosta, wystarczy umieścić wszystkie składniki w misce, a następnie miksować przez około 2 minuty. Formę nasmarować margaryną i obsypać bułką tartą, a następnie wlać do niej masę.
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez ok. 45-50 minut. Przed wyjęciem babki z pieca sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło (jeżeli na patyczku nie zostało ciasto, babka jest upieczona!). Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy ciasto do przestygnięcia.
Następnie zabieramy się za lukier. Do miski wbijamy białko i wlewamy sok z cytryny, następnie wsypujemy cukier puder i całość miksujemy, aż otrzymamy białą masę. Jeżeli będzie zbyt płynna dodajemy jeszcze odrobinę cukru pudru. Gotowym, gęstym, biały lukrem obficie oblewamy babę.