Babka kokosowo-czekoladowa

Babka  kokosowo-czekoladowa

Zdjęcie - Babka  kokosowo-czekoladowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babka  kokosowo-czekoladowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

170 g masła w temperaturze pokojowej

250 gram drobnego cukru

szczypta soli

2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

4 jajka

300 gram mąki pszennej

50 gram wiórków kokosowych

230-250 ml mleka kokosowego

dwie duże garści groszków czekoladowych albo 3 łyżki kakao

czekolada i wiórki kokosowe do posypania ciasta

Masło, cukier ubiłam na puszystą masę - dodałam jajka, po kolei, po jednym. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodałam do masy stopniowo - na przemian z mlekiem kokosowym. Na koniec dodałam ekstrakt waniliowy i dobrze całość wymieszałam.

Masę podzieliłam na 2 części - do jednej dodałam wiórki kokosowe, a do drugiej stopione groszki czekoladowe. Obie masy dokładnie wymieszałam. Zamiast czekoladowych groszków można dodać 2-3 łyżki gorzkiego kakao oraz 2-3 łyżki mleka, może być też kokosowe albo zwykłe.

Do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy (może być podłużna keksówka albo okrągła na babkę) wlałam połowę masy kokosowej - na nią masę czekoladową. Nie musi być rozłożona równomiernie. Im bardziej niedbale, tym ładniejsze ciasto wyjdzie. Na wierzch wylałam resztę masy kokosowej. Drewnianym patyczkiem do szaszłyków ostrożnie przemieszałam warstwy - tak jak się rysuje esy-floresy. Czasem wyjdzie fajny wzór, a czasem to co mi tym razem wyszło ;-)

Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C na jakieś 55 minut.

Ciasto powinno przestygnąć w formie. Na zupełnie przestudzone ciasto można wylać stopioną czekoladę i posypać je wiórkami kokosowymi, ja użyłam czipsów kokosowych, bo są większe i ładniej wyglądają.

Przepis znalazłam w internecie.

Kategorie przepisów