Babka kokosowo-czekoladowa

Zdjęcie - Babka  kokosowo-czekoladowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babka  kokosowo-czekoladowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

170 g masła w temperaturze pokojowej

250 gram drobnego cukru

szczypta soli

2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

4 jajka

300 gram mąki pszennej

50 gram wiórków kokosowych

230-250 ml mleka kokosowego

dwie duże garści groszków czekoladowych albo 3 łyżki kakao

czekolada i wiórki kokosowe do posypania ciasta

Masło, cukier ubiłam na puszystą masę - dodałam jajka, po kolei, po jednym. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodałam do masy stopniowo - na przemian z mlekiem kokosowym. Na koniec dodałam ekstrakt waniliowy i dobrze całość wymieszałam.

Masę podzieliłam na 2 części - do jednej dodałam wiórki kokosowe, a do drugiej stopione groszki czekoladowe. Obie masy dokładnie wymieszałam. Zamiast czekoladowych groszków można dodać 2-3 łyżki gorzkiego kakao oraz 2-3 łyżki mleka, może być też kokosowe albo zwykłe.

Do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy (może być podłużna keksówka albo okrągła na babkę) wlałam połowę masy kokosowej - na nią masę czekoladową. Nie musi być rozłożona równomiernie. Im bardziej niedbale, tym ładniejsze ciasto wyjdzie. Na wierzch wylałam resztę masy kokosowej. Drewnianym patyczkiem do szaszłyków ostrożnie przemieszałam warstwy - tak jak się rysuje esy-floresy. Czasem wyjdzie fajny wzór, a czasem to co mi tym razem wyszło ;-)

Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C na jakieś 55 minut.

Ciasto powinno przestygnąć w formie. Na zupełnie przestudzone ciasto można wylać stopioną czekoladę i posypać je wiórkami kokosowymi, ja użyłam czipsów kokosowych, bo są większe i ładniej wyglądają.

Przepis znalazłam w internecie.

Przepisy z tych kategorii

Babka marmurkowa
5

Babka marmurkowa

figmara figmara
figowe smaki

Babka czekoladowo-migdałowa
2

Babka czekoladowo-migdałowa

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Mazurek czekoladowy na migdałowym  spodzie
1

Mazurek czekoladowy na migdało…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Babka drożdżowa z  nutellą
6

Babka drożdżowa z nutellą

upl upl
Niebo w gębie

Rolada z taleggio i szpinakiem

Rolada z taleggio i szpinakiem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Smoothie z awokado i pietruszki
2

Smoothie z awokado i pietruszk…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Muffiny imbirowe wg. Nigelli
1

Muffiny imbirowe wg. Nigelli

napiecyku napiecyku
napiecyku

Naleśniki z pieczonymi jabłkami i migdałami. Śniadanie dla Niej i dla Niego
1

Naleśniki z pieczonymi jabłkam…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Racuchy serowe
3

Racuchy serowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Czekoladowe muffiny z kremem bananowym
1

Czekoladowe muffiny z kremem b…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Placuszki z mąki z ciecierzycy z czarnuszką
2

Placuszki z mąki z ciecierzycy…

figmara figmara
figowe smaki

Racuchy na kefirze
6

Racuchy na kefirze

ilovebake ilovebake
I Love Bake