Babka dyniowa z czekoladowym środkiem

Zdjęcie - Babka dyniowa z czekoladowym środkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wypieki dyniowe zazwyczaj kojarzą się z jesienią, ale nie ma przecież przeciwwskazań, żeby piec je pod koniec zimy, czy o każdej innej porze roku. Pierwszy raz piekłam tę babkę faktycznie jesienią, ale zdjęcia kompletnie nie nadawały się do pokazania, więc zrobiłam powtórkę... a potem jeszcze jedną :-) Używałam dyni świeżej (znaczy świeżo ugotowanej - to jesienią), potem mrożonej, a mam jeszcze puree z dyni w słoiku "na zaś" ;-) Babeczka wychodzi pyszna - wilgotna i aromatyczna, raczej ciężka niż puszysta. A do tego ładnie wygląda z tą czekoladową łatką w środku. Polecam :-)
Składniki:
- 2 i 3/4 szkl. mąki
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 250 g masła
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. jasnego, brązowego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 4 duże jajka
- 425 g puree z dyni
- 56 g półsłodkiej czekolady

Składniki ogrzane do temp. pokojowej.

Czekoladę rozpuścić na parze. Odstawić.

Do jednej miski wsypać: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i imbir. Wymieszać.
W drugiej misce utrzeć miękkie masło, oba cukry i wanilię na puszystą masę. Wbijać po 1 jajku, za każdym razem dokładnie ubijając masę na wysokich obrotach miksera. Następnie zmniejszyć obroty i dodawać mąkę (na 3 razy) na przemian z puree dyniowym.
Około 1 szklankę ciasta przełożyć do oddzielnej miski i wymieszać z rozpuszczoną czekoladą.
Z pozostałego ciasta nałożyć około 3 szklanki do natłuszczonej i posypanej mąką lub kakao formy z kominkiem (ok. 26 cm średnicy). Za pomocą łyżeczki zrobić naokoło rowek przez środek ciasta.
Zdjęcie - Babka dyniowa z czekoladowym środkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nałożyć do niego ciasto czekoladowe, przykryć pozostałym ciastem dyniowym i wyrównać wierzch. Piec w temp. 180 st.C przez 50-60 minut (sprawdzić patyczkiem). Studzić w formie przez 15 minut, a następnie wyjąć do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem (lub jeśli ktoś woli oblać polewą czekoladową).
Zdjęcie - Babka dyniowa z czekoladowym środkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Źródło przepisu: Diana's Desserts.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto czekoladowe z karmelizowanymi bananami
2

Ciasto czekoladowe z karmelizo…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Wuzetka cynamonowa
2

Wuzetka cynamonowa

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Karpatka z kremem budyniowym
2

Karpatka z kremem budyniowym

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Mini bezy z owocami i bitą śmietaną
1

Mini bezy z owocami i bitą śmi…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tort Dacquoise, czyli po naszemu – Dakłas :)

Tort Dacquoise, czyli po nasze…

Kolosanka-Katarzyna Szymik Kolosanka-Katarzyna Szymik
Kolosanka

Sernik królewski
3

Sernik królewski

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Świąteczne ciasto żurawinowe

Świąteczne ciasto żurawinowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Drożdżowe ślimaczki z powidłami śliwkowymi do odrywania

Drożdżowe ślimaczki z powidłam…

food² food²
Food Square

Makowiec zawijany - drożdżowa rolada z białym makiem
1

Makowiec zawijany - drożdżowa…

food² food²
Food Square

Ciasto czekoladowe z kremem i warstwą malinową

Ciasto czekoladowe z kremem i…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto kinder pingui
3

Ciasto kinder pingui

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tort Raffaello
1

Tort Raffaello

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy