Babka dyniowa z czekoladowym środkiem

Zdjęcie - Babka dyniowa z czekoladowym środkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wypieki dyniowe zazwyczaj kojarzą się z jesienią, ale nie ma przecież przeciwwskazań, żeby piec je pod koniec zimy, czy o każdej innej porze roku. Pierwszy raz piekłam tę babkę faktycznie jesienią, ale zdjęcia kompletnie nie nadawały się do pokazania, więc zrobiłam powtórkę... a potem jeszcze jedną :-) Używałam dyni świeżej (znaczy świeżo ugotowanej - to jesienią), potem mrożonej, a mam jeszcze puree z dyni w słoiku "na zaś" ;-) Babeczka wychodzi pyszna - wilgotna i aromatyczna, raczej ciężka niż puszysta. A do tego ładnie wygląda z tą czekoladową łatką w środku. Polecam :-)
Składniki:
- 2 i 3/4 szkl. mąki
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 250 g masła
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. jasnego, brązowego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 4 duże jajka
- 425 g puree z dyni
- 56 g półsłodkiej czekolady

Składniki ogrzane do temp. pokojowej.

Czekoladę rozpuścić na parze. Odstawić.

Do jednej miski wsypać: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i imbir. Wymieszać.
W drugiej misce utrzeć miękkie masło, oba cukry i wanilię na puszystą masę. Wbijać po 1 jajku, za każdym razem dokładnie ubijając masę na wysokich obrotach miksera. Następnie zmniejszyć obroty i dodawać mąkę (na 3 razy) na przemian z puree dyniowym.
Około 1 szklankę ciasta przełożyć do oddzielnej miski i wymieszać z rozpuszczoną czekoladą.
Z pozostałego ciasta nałożyć około 3 szklanki do natłuszczonej i posypanej mąką lub kakao formy z kominkiem (ok. 26 cm średnicy). Za pomocą łyżeczki zrobić naokoło rowek przez środek ciasta.
Zdjęcie - Babka dyniowa z czekoladowym środkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nałożyć do niego ciasto czekoladowe, przykryć pozostałym ciastem dyniowym i wyrównać wierzch. Piec w temp. 180 st.C przez 50-60 minut (sprawdzić patyczkiem). Studzić w formie przez 15 minut, a następnie wyjąć do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem (lub jeśli ktoś woli oblać polewą czekoladową).
Zdjęcie - Babka dyniowa z czekoladowym środkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Źródło przepisu: Diana's Desserts.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto śnieżny puch
2

Ciasto śnieżny puch

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto poranna rosa
6

Ciasto poranna rosa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kawowy sernik na zimno
2

Kawowy sernik na zimno

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kostka szwarcwaldzka bez pieczenia
5

Kostka szwarcwaldzka bez piecz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto śliwka w czekoladzie
1

Ciasto śliwka w czekoladzie

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto dyniowe bez pieczenia
3

Ciasto dyniowe bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Jabłkowo-ziołowa babka
1

Jabłkowo-ziołowa babka

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Ciasto zebra marchewkowo – czekoladowe
1

Ciasto zebra marchewkowo – cze…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Babka cytrynowa na maśle
4

Babka cytrynowa na maśle

Okurka Okurka
O kurrrka!

Mazurek różany
1

Mazurek różany

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Mazurek z białą czekoladą i malinami
1

Mazurek z białą czekoladą i ma…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Cytrynowy mazurek na Wielkanoc
1

Cytrynowy mazurek na Wielkanoc

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!