Babka drożdżowa z rodzynkami w polewie z białej czekolady

Babka drożdżowa z rodzynkami w polewie z białej czekolady

O ile Święta Bożego Narodzenia pachną piernikami i korzeniami to nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez drożdżowego ciasta. Baba wielkanocna to królowa świątecznego stołu, pojawia się na nim już przy śniadaniu i nie znika aż.... no właśnie, z reguły znika bardzo szybko, gdyż już w pierwszym dniu domownicy zostawiają po niej jedynie okruszki. Babę najprawdopodobniej zapożyczyliśmy z kuchni niemieckiej, Gugelhupf, drożdżowej baby z rodzynkami po dziś dzień podawanej na śniadanie. Przedwojenne receptury zalecają robienie baby z kopy czyli 60 jaj, a samo ciasto trzeba mieszać ręką ok 40 min, dziś mało kto przestrzega tych rygorystycznych przepisów, ale łakomstwu świątecznemu musie dać się upust i baba musi być. Drożdżowa, ucierana, piaskowa, parzona, gotowana, tiulowa, szafranowa, ta w czepcu lukrowym lub w czekoladową suknię odziana - niech baba zagości na Waszych suto zastawionych stołach, nakrytych białym babcinych obrusem, w otoczeniu hiacyntów, żonkili i tulipanów, a jej rumiane oblicze niech kusi Wasze podniebienia, tak specjalna "baba" wymaga przecież wyjątkowej oprawy.

Zdjęcie - Babka drożdżowa z rodzynkami w polewie z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Składniki na foremkę ok 23 cm średnicy
Czas przygotowania: 12 h chłodzenie + 3 h wyrastanie + 35 min pieczenie

30 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych instant
380 g maki pszennej
50 g cukru pudru
100 ml mleka
3 jaja
szczypta soli
170 g miękkiego masła
150 g rodzynek

Polewa
200 g białej czekolady
4 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, łyżeczka mąki i łyżeczką cukru, odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia
2. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem do osobnej miski, dodajemy sól oraz spieniony i wyrośnięty zaczyn drożdżowy, mieszamy mikserem wyposażonym w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego lub drewnianą łyżką
3. Po chwili dodajemy po jednym jajku, miksując za każdym razem, sumarycznie ok 15 minut
4. Na koniec dodajemy po kawałku miękkiego masła, miksujemy jeszcze ok 10 min, masa powinna być gładka i błyszcząca, wsypujemy rodzynki, mieszamy chwilę żeby rozłożyły się równomiernie
5. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc
6. W dniu pieczenia wyjmujemy ciasto z lodówki, wyrabiamy przez chwilę na podsypanym mąką blacie i odstawiamy, pod ściereczką, w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość
7. Po tym czasie uderzamy ciasto pięścią, wykładamy na podsypany mąką blat, ugniatamy chwilę
8. Foremkę na babkę, bez komina, o śr ok 23 cm, smarujemy masłem
9. Ciasto dzielimy na dwie części, 2/3 i 1/3 z większej części tworzymy kule i wkładamy do natłuszczonej foremki, z drugiej części tworzymy rulon i tworząc placami otwór w środku kuli wkładamy w niego rulon z ciasta, przykrywamy babę ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1.5 godziny
10. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
11. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 35 minut, do tzw suchego patyczka, jeśli babka zbyt szybko się rumieni przykrywamy ją kawałkiem pergaminu



Tradycyjna, maślana, pachnąca i wilgotna baba drożdżowa - konieczność Wielkanocy!
Zdjęcie - Babka drożdżowa z rodzynkami w polewie z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka drożdżowa z rodzynkami w polewie z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka drożdżowa z rodzynkami w polewie z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka drożdżowa z rodzynkami w polewie z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Babka drożdżowa z rodzynkami w polewie z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Babka drożdżowa z rodzynkami w polewie z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów