Babka drożdżowa z rodzynkami w polewie z białej czekolady

O ile Święta Bożego Narodzenia pachną piernikami i korzeniami to nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez drożdżowego ciasta. Baba wielkanocna to królowa świątecznego stołu, pojawia się na nim już przy śniadaniu i nie znika aż.... no właśnie, z reguły znika bardzo szybko, gdyż już w pierwszym dniu domownicy zostawiają po niej jedynie okruszki. Babę najprawdopodobniej zapożyczyliśmy z kuchni niemieckiej, Gugelhupf, drożdżowej baby z rodzynkami po dziś dzień podawanej na śniadanie. Przedwojenne receptury zalecają robienie baby z kopy czyli 60 jaj, a samo ciasto trzeba mieszać ręką ok 40 min, dziś mało kto przestrzega tych rygorystycznych przepisów, ale łakomstwu świątecznemu musie dać się upust i baba musi być. Drożdżowa, ucierana, piaskowa, parzona, gotowana, tiulowa, szafranowa, ta w czepcu lukrowym lub w czekoladową suknię odziana - niech baba zagości na Waszych suto zastawionych stołach, nakrytych białym babcinych obrusem, w otoczeniu hiacyntów, żonkili i tulipanów, a jej rumiane oblicze niech kusi Wasze podniebienia, tak specjalna "baba" wymaga przecież wyjątkowej oprawy.

Zdjęcie - Babka drożdżowa z rodzynkami w polewie z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Składniki na foremkę ok 23 cm średnicy
Czas przygotowania: 12 h chłodzenie + 3 h wyrastanie + 35 min pieczenie

30 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych instant
380 g maki pszennej
50 g cukru pudru
100 ml mleka
3 jaja
szczypta soli
170 g miękkiego masła
150 g rodzynek

Polewa
200 g białej czekolady
4 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, łyżeczka mąki i łyżeczką cukru, odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia
2. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem do osobnej miski, dodajemy sól oraz spieniony i wyrośnięty zaczyn drożdżowy, mieszamy mikserem wyposażonym w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego lub drewnianą łyżką
3. Po chwili dodajemy po jednym jajku, miksując za każdym razem, sumarycznie ok 15 minut
4. Na koniec dodajemy po kawałku miękkiego masła, miksujemy jeszcze ok 10 min, masa powinna być gładka i błyszcząca, wsypujemy rodzynki, mieszamy chwilę żeby rozłożyły się równomiernie
5. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc
6. W dniu pieczenia wyjmujemy ciasto z lodówki, wyrabiamy przez chwilę na podsypanym mąką blacie i odstawiamy, pod ściereczką, w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość
7. Po tym czasie uderzamy ciasto pięścią, wykładamy na podsypany mąką blat, ugniatamy chwilę
8. Foremkę na babkę, bez komina, o śr ok 23 cm, smarujemy masłem
9. Ciasto dzielimy na dwie części, 2/3 i 1/3 z większej części tworzymy kule i wkładamy do natłuszczonej foremki, z drugiej części tworzymy rulon i tworząc placami otwór w środku kuli wkładamy w niego rulon z ciasta, przykrywamy babę ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1.5 godziny
10. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
11. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 35 minut, do tzw suchego patyczka, jeśli babka zbyt szybko się rumieni przykrywamy ją kawałkiem pergaminu



Tradycyjna, maślana, pachnąca i wilgotna baba drożdżowa - konieczność Wielkanocy!
Zdjęcie - Babka drożdżowa z rodzynkami w polewie z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka drożdżowa z rodzynkami w polewie z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka drożdżowa z rodzynkami w polewie z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka drożdżowa z rodzynkami w polewie z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Babka drożdżowa z rodzynkami w polewie z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Babka drożdżowa z rodzynkami w polewie z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto cytrynowe z bitą śmietaną i kokosem + film - Smakowite Dania
2

Ciasto cytrynowe z bitą śmieta…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciasto czekoladowe z karmelizowanymi bananami
2

Ciasto czekoladowe z karmelizo…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Wuzetka cynamonowa
2

Wuzetka cynamonowa

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto ucierane na kefirze z jabłkami

Ciasto ucierane na kefirze z j…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Sernik z mango na migdałowym spodzie
1

Sernik z mango na migdałowym s…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Karpatka z kremem budyniowym
2

Karpatka z kremem budyniowym

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z kasztanami, wiśniami i kruszonką. Nie tylko dla zakochanych
2

Ciasto z kasztanami, wiśniami…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Czekoladowy torcik z kremem szampańskim i truskawkami
1

Czekoladowy torcik z kremem sz…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Czekoladowe serce dla Walentynki

Czekoladowe serce dla Walentyn…

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Love Cake - ciasto miłości ze Sri Lanki

Love Cake - ciasto miłości ze…

food² food²
Food Square

Bezglutenowe ciasto migdałowo - gruszkowe

Bezglutenowe ciasto migdałowo…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Murzynek

Murzynek

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka