Babka drożdżowa z powidłami
Wielkanoc zbliża się ogromnymi krokami, warto więc zaplanować świąteczne menu. Dziś proponuję puszystą babkę drożdżową nadziewaną powidłami śliwkowymi i orzechami włoskimi polaną białą czekoladą. Najlepsza i najbardziej puszysta jest w dniu pieczenia, a w następnych ja odgrzewam sobie przez chwilę w mikrofalówce i znowu jest mięciutka :-) Polecam!
Scroll down for recipe in English
Babka drożdżowa z powidłami
(12 porcji)
Składniki:
- 10 g drożdży instant lub 40 g świeżych
- 1 szklanka cukru
- 500 g mąki
- 1 szklanka mleka
- 250 g masła
- 3 jajka
- szczypta soli
- 150 g powideł śliwkowych
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka mleka do posmarowania
- 100 g białej czekolady, posiekanej
- 2 łyżki śmietanki
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść dokładnie formę do babki.
- W małej miseczce wymieszaj odrobinę mleka z łyżką cukru i drożdżami i odstaw.
- W małym rondelku umieść mleko z cukrem, podgrzewaj mieszając tylko i wyłącznie do jego rozpuszczenia, odstaw do ostudzenia.
- W misce miksera zmiksuj jajka z mieszanką mleczną i przygotowanymi wcześniej drożdżami, po czym partiami dodawaj przesianą mąkę.
- Wyłóż połowę ciasta do formy, na to powidła, orzechy i wyłóż drugą połowę ciasta. Wysmaruj wierzch mlekiem i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę.
- Włóż wyrośniętą babkę do piekarnika i piecz przez 60 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z formy i odstaw do ostygnięcia.
- Rozpuść czekoladę wraz ze śmietanką w kąpieli wodnej lub podgrzej przez 15 s a mikrofalówce, wymieszaj i polej babkę.
Smacznego!
English version
Easter bundt cake with plum jam
(12 servings)
Ingredients:
- 10 g of instant yeast or 40 g fresh yeast
- 1 cup sugar
- 500 g all-purpose flour
- 1 cup milk
- 250 g of butter
- 3 eggs
- pinch of salt
- 150 g plum jam
- 100 g of chopped walnuts
- 1 tablespoon milk for brushing
- 100 g of white chocolate, chopped
- 2 tablespoons cream
Preparation:
- Preheat the oven to 180 ° C. Grease the bundt cake mold with butter.
- In a small bowl, mix 1 tbsp of warm milk with a 1 tsp of sugar and yeast and set aside.
- In a small saucepan, place the milk with the sugar, and heat stirring until it is dissolved, set aside and allow to cool.
- In bowl of a stand mixer, mix the eggs with milk mixture and yeast. Next add sieved flour in batches. Mix until well combined.
- Place half of the dough into the mold, add jam, nuts and add rest of the dough. Brush top with the milk and place covered in a warm place to rise for about an hour.
- Next place the cake in the oven and bake for 60 minutes or until dry toothpick. Remove from the mold and set aside to cool.
- Melt the chocolate mixed with the cream in a water bath or heat in the microwave for 15-20 s, stir and pour over the cake.
Enjoy!