Babka czekoladowo-majonezowa z wiśniami

W zeszłym roku na Święta Wielkanocne piekłam babkę majonezową według przepisu z tej strony, a w tym roku postanowiłam przerobić ją na babkę czekoladowo-majonezową. Nie była to dla mnie nowość, bo jeszcze w liceum piekłyśmy z koleżanką podobne ciasto czekoladowo-majonezowe na jakąś klasową uroczystość (Wigilijkę? Wielkanoc?). Majonez w smaku w ogóle nie jest wyczuwalny i nikt nie wpadł na to, że wchodzi w skład ciasta, dopóki same tego nie powiedziałyśmy klasie ;)

Tym razem zrobiłam wersję „na bogato” – z kawałkami czekolady i wiśniami.
Babka wyszła lekka i puszysta, w sam raz wilgotna, a w smaku przepyszna. Mojej siostrze smakowała najbardziej ze wszystkich tegorocznych wielkanocnych wypieków :)
Dzisiaj, 12 kwietnia, wypada akurat Dzień Czekolady :) Tak więc dzielę się przepisem, dojadając ostatni kawałek tej smakowitej babki :)

Zdjęcie - Babka czekoladowo-majonezowa z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BABKA CZEKOLADOWO-MAJONEZOWA Z WIŚNIAMI
0,5 szklanki mąki pszennej,
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki kakao,
1 szklanka cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 jajka,
¾ szklanki majonezu (łagodnego w smaku),
kilka kropli aromatu rumowego,
70g posiekanej gorzkiej czekolady,
2-3 łyżki wiśni z syropu lub konfitur

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubic na sztywną pianę, następnie, nadal ubijając, stopniowo dodawać żółtka i cukier. Dobrze zmiksować do uzyskania puszystej piany i rozpuszczenia cukru. Dodać majonez i krótko zmiksować. Następnie dodać obie mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką. Dodać aromat rumowy i posiekaną czekoladę, ponownie wymieszać.
Forme babkową wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przelać ciasto i ułożyć na nim wiśnie, lekko wtykając je w głąb ciasta. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni, aż wbity patyczek będzie suchy.
Po upieczeniu odczekać ok. 20-30 minut, następnie przełożyć babkę z formy na talerz i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Wystudzoną babkę można polukrować lub polać polewą.

Ja polałam babkę lukrem mlecznym w dwóch kolorach. Ok. 1/3 szklanki gorącego mleka zmiksowałam z cukrem pudrem do otrzymania pożądanej konsystencji, następnie rozdzieliłam do dwóch miseczek. Do jednej dałam łyżeczkę kakao i jeszcze odrobinę mleka, a do drugiej kilka kropli koncentratu buraczanego.


Zdjęcie - Babka czekoladowo-majonezowa z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka czekoladowo-majonezowa z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka czekoladowo-majonezowa z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Gryczane ciasto ze śliwkami. Przepis dla Helenki

Gryczane ciasto ze śliwkami. P…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto drożdżowe z owocami i migdałową kruszonką

Ciasto drożdżowe z owocami i m…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Kakaowe muffiny pełnoziarniste z owocami

Kakaowe muffiny pełnoziarniste…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Jagodowa kostka
1

Jagodowa kostka

Beti Beti
kruche babeczki

Placek wiśniowy

Placek wiśniowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Drożdżówki z marmoladą i kruszonką
1

Drożdżówki z marmoladą i krusz…

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Przepisy z tych kategorii

Drożdżówki z marmoladą i kruszonką
1

Drożdżówki z marmoladą i krusz…

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Dżem z czarnej porzeczki - fit
1

Dżem z czarnej porzeczki - fit

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto galaretkowiec

Ciasto galaretkowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ogórki po zbójnicku
1

Ogórki po zbójnicku

Beti Beti
kruche babeczki

Rogaliki z twarogiem, wiśniami i rozmarynem

Rogaliki z twarogiem, wiśniami…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Krucha krówka na kruchym cieście migdałowym

Krucha krówka na kruchym cieśc…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka