Babeczki z truskawkami na mleczku kokosowym
Czerwiec to dla mnie zapach truskawek, piwonii i wakacji. Nie wyobrażam sobie tego miesiąca bez truskawek w cukrze wyjadanych chybcikiem z miseczki oraz bez wypieków obciekających klejącym sokiem truskawkowym. Babeczki z dzisiejszego wpisu nie są więc przypadkiem, a powitaniem czerwca.
Składniki (6szt.):
180g mąki pszennej
70g cukru
2 łyżki syropu klonowego
165ml mleczka kokosowego
jajko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka słodkich truskawek
Składniki łączymy w misce i mieszamy do momentu, aż uzyskamy gładką masę. Truskawki myjemy i kroimy na drobne kawałki. Połowę owoców dodajemy do masy na babeczki i mieszamy. Ciastem wypełniamy papierowe foremki do ok. 2/3 wysokości, a na koniec na wierzch dajemy pozostałe owoce.
Babeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok. 25 minut.