Babeczki z porzeczkami i kremem truskawkowym
Naprawdę szybkie do przygotowania babeczki, wymagają tylko jednej miski i kilku składników, które na pewno masz w kuchni!
Do muffinek dodałam lekki krem na bazie bitej śmietanki i musu truskawkowego. A na wierzch? Oczywiście gałązki idealnie czerwonych porzeczek!
Proporcje wystarczą na upieczenie ok. 16 babeczek.
Składniki- mąka pszenna - 2 i 1/4 szklanki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- cukier - 1 i 1/2 szklanki
- olej - 3/4 szklanki
- jajko - 3 szt
- porzeczki - 1 i 1/2 szklanki
- jogurt naturalny - 1/3 szklanki
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- krem
- śmietanka kremówka - 1 szklanka
- mus truskawkowy - 1/2 szklanki
- cukier - do smaku, ok. 1 łyżeczki
- żelatyna - 1 listek (lub 1 łyżeczka)
W dużej misce połącz olej, jajka, jogurt, mleko i esencję waniliową. Dodaj suche składniki: cukier, mąkę, sól i poszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj owoce, połącz.
Ciastem napełniaj foremki do 3/4 wysokości. Piecz 20 minut w temp. 200 oC.
Krem:
Śmietankę ubij na sztywno z cukrem. Dodaj mus truskawkowy (zmiksowane na gładki mus truskawki). Połącz z żelatyną (zgodnie z instrukcją na opakowaniu- listek namocz w zimnej wodzie, odciśnij. Odrobinę musu podgrzej, rozpuść w nim żelatynę). Do musu dodawaj partiami śmietankę, delikatnie wymieszaj. Ostaw na minimum 2 godziny do lodówki. Po tym czasie nakładaj na ostudzone babeczki, przystrój świeżymi owocami.