Babeczki z porzeczkami i kremem truskawkowym

Babeczki z porzeczkami i kremem truskawkowym

Zdjęcie - Babeczki z porzeczkami i kremem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Naprawdę szybkie do przygotowania babeczki, wymagają tylko jednej miski i kilku składników, które na pewno masz w kuchni!

Zdjęcie - Babeczki z porzeczkami i kremem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do muffinek dodałam lekki krem na bazie bitej śmietanki i musu truskawkowego. A na wierzch? Oczywiście gałązki idealnie czerwonych porzeczek!

Zdjęcie - Babeczki z porzeczkami i kremem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje wystarczą na upieczenie ok. 16 babeczek.

Zdjęcie - Babeczki z porzeczkami i kremem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki z porzeczkami i kremem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W dużej misce połącz olej, jajka, jogurt, mleko i esencję waniliową. Dodaj suche składniki: cukier, mąkę, sól i poszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj owoce, połącz.

Ciastem napełniaj foremki do 3/4 wysokości. Piecz 20 minut w temp. 200 oC.

Krem:

Śmietankę ubij na sztywno z cukrem. Dodaj mus truskawkowy (zmiksowane na gładki mus truskawki). Połącz z żelatyną (zgodnie z instrukcją na opakowaniu- listek namocz w zimnej wodzie, odciśnij. Odrobinę musu podgrzej, rozpuść w nim żelatynę). Do musu dodawaj partiami śmietankę, delikatnie wymieszaj. Ostaw na minimum 2 godziny do lodówki. Po tym czasie nakładaj na ostudzone babeczki, przystrój świeżymi owocami.

Kategorie przepisów