Babeczki z porzeczkami i kremem truskawkowym

Zdjęcie - Babeczki z porzeczkami i kremem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Naprawdę szybkie do przygotowania babeczki, wymagają tylko jednej miski i kilku składników, które na pewno masz w kuchni!

Zdjęcie - Babeczki z porzeczkami i kremem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do muffinek dodałam lekki krem na bazie bitej śmietanki i musu truskawkowego. A na wierzch? Oczywiście gałązki idealnie czerwonych porzeczek!

Zdjęcie - Babeczki z porzeczkami i kremem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje wystarczą na upieczenie ok. 16 babeczek.

Zdjęcie - Babeczki z porzeczkami i kremem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki z porzeczkami i kremem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mąka pszenna - 2 i 1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • cukier - 1 i 1/2 szklanki
  • olej - 3/4 szklanki
  • jajko - 3 szt
  • porzeczki - 1 i 1/2 szklanki
  • jogurt naturalny - 1/3 szklanki
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • krem
  • śmietanka kremówka - 1 szklanka
  • mus truskawkowy - 1/2 szklanki
  • cukier - do smaku, ok. 1 łyżeczki
  • żelatyna - 1 listek (lub 1 łyżeczka)
Sposób przygotowania

W dużej misce połącz olej, jajka, jogurt, mleko i esencję waniliową. Dodaj suche składniki: cukier, mąkę, sól i poszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj owoce, połącz.

Ciastem napełniaj foremki do 3/4 wysokości. Piecz 20 minut w temp. 200 oC.

Krem:

Śmietankę ubij na sztywno z cukrem. Dodaj mus truskawkowy (zmiksowane na gładki mus truskawki). Połącz z żelatyną (zgodnie z instrukcją na opakowaniu- listek namocz w zimnej wodzie, odciśnij. Odrobinę musu podgrzej, rozpuść w nim żelatynę). Do musu dodawaj partiami śmietankę, delikatnie wymieszaj. Ostaw na minimum 2 godziny do lodówki. Po tym czasie nakładaj na ostudzone babeczki, przystrój świeżymi owocami.

Przepisy z tych kategorii

Sałatka obiadowa z buraczków, czerwonej cebuli

Sałatka obiadowa z buraczków,…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb żytni Radziwiłłowski na zakwasie we wrześniowej Piekarni!

Chleb żytni Radziwiłłowski na…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kurczak zagrodowy w ziołach prowansalskich z pieczoną dynią
2

Kurczak zagrodowy w ziołach pr…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Szarlotka z pianką budyniową

Szarlotka z pianką budyniową

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Galaretka jabłkowa

Galaretka jabłkowa

figmara figmara
figowe smaki

Czerwone bajgle z burakiem

Czerwone bajgle z burakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Tarta z warzywami - z cukinią i marchewką

Tarta z warzywami - z cukinią…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Sznycel wołowy z cebulką

Sznycel wołowy z cebulką

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Kostka malinowa

Kostka malinowa

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Jabłecznik ze śmietankową pianką
1

Jabłecznik ze śmietankową pian…

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto jabłkowe
2

Ciasto jabłkowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Kruche ze śliwkami i bezą
6

Kruche ze śliwkami i bezą

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście