Babeczki z kremem z mascarpone i konfiturą żurawinową
.
Babeczki były produktem ubocznym :)
Zrobiłam je z części ciasta przeznaczonego na tartę.
Trudno więc powiedzieć ile by ich wyszło z całości ciasta. Myślę, że sporo. Zawsze można ciasto podzielić na 2 części. Jedną wykorzystać, drugą zamrozić na później.
.
.
Kruche ciasto:
30 dag mąki krupczatki
20 dag masła
3 surowe żółtka
20 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do mąki wymieszanej z cukrem i proszkiem do pieczenia dodać masło, siekać nożem.
Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm.
Foremki do babeczek wylepić ciastem.
Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec ok. 10 min.
Gotowe babeczki ostudzić i włożyć w nie krem, ozdobić żurawiną i uprażonymi na suchej patelni pokruszonymi migdałami.
Krem:
250 g serka mascarpone
125 g serka waniliowy
1-2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki kremu dokładnie zmiksować.