Babeczki z kremem maślanym i bekonem
Dzisiaj z okazji Dnia Dziecka mam przepis dla tych starszych dzieci, co ze słodyczy lubią najbardziej bekon, ale dobrym ciastkiem lub babeczką również nie pogardzą. ? Oto przepis na mięciutkie babeczki z kremem maślanym i bekonem! Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia to czas najwyższy to nadrobić, bo mimo że wydaje się zaskakujące, to chrupiący boczek idealnie pasuje do słodkich wypieków. Moich stałych Czytelników to połączenie już nie dziwi, bo dotychczas pojawiły się na blogu przepisy na pączki oraz sernik z bekonem, zaś wszyscy znajomi oszaleli na punkcie tych słodko-słonych deserów i wspominają je przy każdej możliwej okazji, oczekując powtórki. Dlatego nie wahajcie się ani minuty dłużej i upieczcie koniecznie te babeczki z kremem maślanym i bekonem jeszcze dziś!
Co w nich takiego wyjątkowego? Przede wszystkim oczywiście ciasto, które przygotowuję na maślance z dużą ilością masła, cukrem trzcinowym i wanilią. Dzięki temu jest aromatyczne i delikatne. Nie polecam zamieniać cukru trzcinowego na zwykły biały, ponieważ nadaje on wypiekom charakterystycznego karmelowego smaku. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na babeczki i można go z powodzeniem wykorzystywać do innych wypieków. Wierzch cupcake’ów ozdobiłem klasycznym kremem maślanym na bazie śmietankowego serka Philadelphia. Jest on lekko słony, dzięki czemu stanowi świetną bazę do mięsnej posypki. Sam boczek usmażyłem na chrupko i posypałem nim babeczki, niczym cukrową posypką. Bekon można również zamarynować wcześniej w whiskey i syropie klonowym, jak to sugerowałem już w innych przepisach, jednak tutaj ten etap pominąłem i też wyszło świetnie. Dzięki temu jest bardziej chrupiący i ma piękny złoty kolor. To w sumie tyle na temat samego przepisu. Mam nadzieję, że wystarczająco Was zachęciłem i skusicie się na te babeczki z kremem maślanym i bekonem przy najbliższej okazji. ?
Babeczki z kremem maślanym i bekonem
Ilość porcji: 18
Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 25 minut 25 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )
SKŁADNIKI
Babeczki:
- 350 g mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru trzcinowego (polecam również muscovado)
- 3 jajka
- 150 ml maślanki
- 2 łyżeczki ekstraktu lub cukru waniliowego
Krem maślany:
- 200 g miękkiego masła
- 180 g cukru pudru
- 200 g kremowego serka śmietankowego typu Philadelphia
- 1 łyżeczka ekstraktu lub cukru waniliowego w formie pudru
Dodatkowo:
- 100 g surowego wędzonego boczku w cienkich plastrach
PRZYGOTOWANIE
Babeczki
(Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej).
- Masło ubij do białości, a następnie dosypuj powoli cukier, nie przerywając ubijania. Kolejno wbijaj po jednym jajku, cały czas ucierając. Na sam koniec wlej maślankę i dodaj ekstrakt waniliowy.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz solą i wsyp do maślanej masy. Zmiksuj do połączenia się składników. Masa powinna wyjść gęsta niczym śmietana.
- Blaszkę na muffiny wyłóż papilotkami i napełnij ciastem do ¾ wysokości foremki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20-25 minut do suchego patyczka.
- Gotowe babeczki odstaw do całkowitego wystudzenia.
Krem maślany
(Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej).
- Masło ubij do białości. Następnie powoli wsypuj cukier puder, nie przerywając miksowania.
- Kolejno dodaj partiami serek śmietankowy, cały czas ubijając. Na sam koniec dodaj ekstrakt lub cukier waniliowy.
- Gotowy krem wstaw do lodówki na minimum godzinę, aż stężeje, a następnie zmiksuj go krótko ponownie i przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki.
- Krem wyciśnij na wystudzone babeczki i wstaw je do lodówki do czasu przygotowania boczku.
- Na suchej nieprzywierającej patelni usmaż plastry boczku, aż będą chrupiące. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i pokrusz.
- Tak przygotowaną posypką udekoruj gotowe babeczki i wstaw je ponownie do lodówki, aby krem całkowicie stężał (około 2-3 godziny). Babeczki najlepiej smakują w dniu przygotowania – wtedy boczek pozostaje chrupiący. Jeśli planujesz podać je dzień później, to przygotuj krem z bekonową posypką następnego dnia.