Babeczki z kremem czekoladowym i truskawkami
Połączenie serka mascarpone i nutelli – kremowy, czekoladowy krem o lekko orzechowym smaku. Do tego kruche ciasto i truskawki…Poezja… Takiego zestawienia po prostu trzeba spróbować…ale uwaga: uzależnia!
SKŁADNIKI:
300 g mąki pszennej
150 g margaryny do pieczenia
100 g cukru pudru
2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
250 g serka mascarpone
3 łyżki nutelli 1 łyżka mocnego espresso
Z podanych składników wyrób elastyczne i jednolite ciasto. Owiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na około godzinę.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 0,5 cm i wyłóż nim wysmarowane tłuszczem foremki.
Babeczki wstaw ć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Wystudź.
Serek mascarpone wymieszaj dokładnie z nutellą, dodaj wystudzoną kawę. Przygotowanym kremem napełnij babeczki i udekoruj truskawkami lub innymi owocami.
Kremu wystarcza na przygotowanie około 8 średnich tartaletek (w zależności od wymiaru foremek). Ciasta zostało mi jeszcze na kilkanaście ciasteczek