Babeczki z budyniem i owocami
Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu pyszne babeczki z budyniem i owocami nie tylko smakują wybornie ale i zachwycają swym wyglądem, kuszą kolorem i sprawiają, że każdy domownik chętnie po nie sięgnie. Wystarczy dodać odrobinę octu do ciasta by było puszyste, lekkie niczym piórko i wyśmienite.
Porcja: 10 Czas przygotowania: 30 minut Poziom trudności : średnie
Składniki:
- 3 jajka
- 125 g cukru
- 125 mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 1 budyń waniliowy
- 500 ml mleka
- 1 galaretka
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Owoce
Babeczki z budyniem i owocami
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie powoli stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania gęstej masy. Dodajemy żółtka rozmieszane z octem i miksujemy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy mąkę rozmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy powoli, delikatnie najlepiej drewnianą łyżką. Nakładamy do formy na babeczki (lub do papierków) ciasto, mniej więcej do połowy wysokości foremek lub papierków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C na około 15-20 minut. Galaretkę mieszamy w 100 ml gorącej wody. Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (można też zrobić samodzielnie budyń kokosowy – przepis znajdziecie na blogu). Miód i sok z cytryny mieszamy z dwoma łyżkami gorącej wody i tak przygotowanym płynem namaczamy delikatnie babeczki. Odstawiamy by wchłonęły sok. Na każdą babeczkę nakładamy budyń (ostudzony i lekko stężały) następnie układamy owoce, według uznania. Na koniec smarujemy lekko stężałą galaretką i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Smacznego!