Babeczki sernikowe z ciasta francuskiego
Dziś Sobota jak to mój dziadek mawiał głupiego trzyma się robota 😂😂😂, tak więc dziś trochę porobiłam i powoli wstawię wam przepisy nie wiem czy macie na to ochotę ale staram się myśleć o młodych którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią, staram się opisać szczegółowo co jak wykonuję abyście mieli wyobraźnię w przygotowaniu dań. Wiem że są tacy co mnie wyśmiewają ale ja się nie przejmuję już teraz i robię to co kocham, ci co będą chcieli to po prostu zajrzą i skorzystają a ci co mnie oczerniali dalej będą to robić ponieważ sami nic nie potrafią i wyżywają się na innych
składniki :- 1 ciasto francuskie 375 g,
- 1 kostka twarogu półtłustego 300 g,
- 1 żółtko jajka rozmiar M,
- 1 z górką łyżka śmietany 18 %,
- 8 - 10 łyżeczek cukru
- 1 jabłko
Na początek przygotować potrzebne nam składniki, widoczne u mnie jajka są od kur zielononóżek, kolejnym krokiem jest przygotowanie twarogu nie ma potrzeby aby go mielić, przełożyć do salaterki dodając jedno żółtko i wsypując cukier. Wszystko razem rozgnieść widelcem a w trakcie rozgniatania dodać łyżkę z górką śmietany 18 % i nadal ugniatać do czasu aż składniki połączą się ze sobą, przygotowany twaróg odstawić i przygotować jabłko czyli obrać je i oczyścić z gniazd nasiennych przekroić na cztery części a następnie pokroić w plasterki
Jak już mamy wszystko przygotowane do zrobienia babeczek wtedy kupione ciasto francuskie pokroić na kwadraty 8,5 na 8 centymetrów każdy z kwadracików ponacinać w każdym z czterech rogów a następnie przygotowaną formę na babeczki wypełnić papilotkami do babeczek i w nie wkładać po jednym kwadracie a nacięte rogi ze sobą sklejać formując okrąg. Do każdej babeczki już w papilotach nakładać twarogu tyle aby starczyło na wszystkie a wychodzi ich 12 sztuk
Gdy do każdej foremki z ciastem francuskim nałożyliśmy już twaróg wtedy na wierzch poukładać po cztery plasterki przygotowanych jabłek. Jak już zostały zużyte wszystkie plasterki jabłek a kwadraty ciasta francuskiego które nam zostały czyli sześć sztuk przekroić je w poprzek i każdy z kawałków ciasta pokrojonego przekątnie układać na twarogu z jabłkami formując taki jakby kapelusik. Gotowe babeczki wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piec 30 - 35 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się babeczek, upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, po ostygnięciu wyjąć razem z papilotkami z foremki. Moje stawiały opór ale i tak dałam im radę podważając je nożem ( powiem tak zależy jakiej jakości są papierowe foremki, jeśli będą złej jakości to będzie problem z ich wyjęciem )
Przygotowanie tak banalnie prostych babeczek z ciasta francuskiego to miód na nasze serce 💗, są idealne mocno chrupiące i cudownie pachnące a dodanie twarogu z żółtkiem to był po prostu strzał w dziesiątkę, po ostygnięciu tuż przed przygotowaniem ich na stół można posypać cukrem pudrem lub oblać rozpuszczoną dowolną czekoladą. Takie babeczki idealnie sprawdzą się na weekend jak również dla rodziny i znajomych przy pysznej poobiedniej kawie, przypadł wam do gustu pomysł i przepis ? wiec nic innego wam nie pozostaje jak przygotować je samodzielnie i tym sposobem wydobyć uśmiech w waszych najbliższych osobach