Babeczki marchewkowe

Zdjęcie - Babeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pyszne, lekko wilgotne z dużą ilością bakalii – takie babeczki marchewkowe lubię najbardziej. W dodatku można się bezkarnie zajadać, bo skoro z marchewki to prawie jak sałatka, prawda? ;)

Składniki:

1 szklanka mąki
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki bakalii (ja dałam orzechy nerkowca, rodzynki i żurawinę)
2 szklanki startej marchewki

Składniki na polewę:

70 g masła
70 g sera na sernik (może być z wiaderka)
2 łyżeczki cukru pudru

W misce mieszamy razem startą marchewkę, olej, jajka i cukier.

Zdjęcie - Babeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodajemy bakalie i mieszamy do połączenia składników.

Zdjęcie - Babeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do mokrych składników. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Zdjęcie - Babeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przekładamy do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami (można zrobić je samemu z kawałków papieru do pieczenia).

Zdjęcie - Babeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

Zdjęcie - Babeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wszystkie składniki na polewę: twarożek, masło i cukier waniliowy, przekładamy do garnka i mieszamy na małym ogniu tak długo aż masa zrobi się gładka i jednolita (ok. 1-2 minuty). Gotowa polewa ma konsystencję i kolor rozpuszczonej białej czekolady, im bardziej się ostudzi, tym robi się sztywniejsza.

Zdjęcie - Babeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przestudzone babeczki ozdabiamy polewą.

Zdjęcie - Babeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodatkowo zdecydowałam się na dekorację z kawałków marchewki i małych listków mięty.

Zdjęcie - Babeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

ciastkożercy.pl

Przepisy z tych kategorii

Kalafior z zatarem i fetą
1

Kalafior z zatarem i fetą

figmara figmara
figowe smaki

Pizza biała z brukselką

Pizza biała z brukselką

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Szybki lunch z komosą ryżową i szpinakiem
1

Szybki lunch z komosą ryżową i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Buraczki do obiadu w dwóch prostych odsłonach

Buraczki do obiadu w dwóch pro…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Orientalne ragout – sos z mięsa mielonego

Orientalne ragout – sos z mięs…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Zupa z dyni i soczewicy

Zupa z dyni i soczewicy

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Rolada z taleggio i szpinakiem

Rolada z taleggio i szpinakiem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Warstwowa sałatka z brokułami
1

Warstwowa sałatka z brokułami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Sałatka z czerwonej kapusty, pomarańczy i pestek granatu
1

Sałatka z czerwonej kapusty, p…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Smoothie z awokado i pietruszki
2

Smoothie z awokado i pietruszk…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Omlet z paryką i serem
1

Omlet z paryką i serem

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Chrupiące placki z batatów i selera – placki ziemniaczane inaczej
2

Chrupiące placki z batatów i s…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy