Babeczki drożdżowe - ponczowe z kokosem i orzechami
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ponczowe babeczki.
Babeczki / muffinki z ciasta drożdżowego , nasączone orzeźwiającym ponczem i obsypane dużą ilością moich ulubionych , chrupiących bakalii i kokosem.
Mamy tu orzechy laskowe , nerkowce oraz prażony kokos.
Do szczęścia potrzeba jeszcze tylko kubka ulubionej , pachnącej kawy.
Spróbujcie!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 125 g
* drożdże suszone – 1 łyżeczka
* cukier – 40 g
* masło – 40 g
* mleko – 125 ml
* jajko – 1 szt
* sól – 1 szczypta
DODATKOWO:
woda – 125 ml
* cukier puder – 50 g
* skórka cytrynowa – 1 łyżeczka
* rum – 3 łyżki
* ulubione bakalie
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy z drożdżami, cukrem i szczyptą soli.
Masło podgrzewamy z mlekiem, studzimy, a następnie łączymy z jajkiem oraz suchymi składnikami.
Wszystko dokładnie miksujemy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Foremki natłuszczamy, napełniamy ciastem, i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20-25 minut.
Wodę gotujemy z cukrem i skórką cytrynową, studzimy, dodajemy rum.
Babeczki zanurzamy w syropie i posypujemy podprażonymi bakaliami.
Smacznego!