Babeczki Dextera

Babeczki Dextera

 

Te krwiste babeczki przygotowałem specjalnie na Halloween. Nawiązują one do popularnego serialu i swego czasu robiły furorę w mediach społecznościowych. Mimo że wyglądają przerażająco, to są strasznie pyszne, a ich przygotowanie jest zabójczo proste. Babeczki Dextera przygotowałem z ciasta red velvet – bardzo popularnego wypieku w Stanach Zjednoczonych. Jest to delikatne ucierane ciasto z dodatkiem maślanki i oleju. Swój charakterystyczny kolor zawdzięczało dawniej niealkalizowanemu kakao, które przez dużą zawartość antocyjanów miało czerwoną barwę wywoływaną dodatkowo mieszanką sody i octu. Współcześnie ten typ kakao jest znacznie mniej popularny i trudniej dostępny, co powoduje, że zwykle do ciasta dodaje się odrobinę czerwonego barwnika. Nie jest on jednak konieczny, więc możecie go pominąć. Babeczki dodatkowo wzbogaciłem o drylowane wiśnie, aby były jeszcze smaczniejsze. Możecie tutaj również wykorzystać swój ulubiony przepis na muffinki.

Aby babeczki Dextera faktycznie wyglądały tak przerażająco, podałem je z bitą śmietaną, w którą powtykałem kawałki jadalnego szkła, a całość polałem krwiście czerwoną polewą wiśniową. Jadalne szkło możecie przygotować na dwa sposoby: z cukru lub z izomaltu. Cukrowe szkło jest nieco trudniejsze w przygotowaniu i wymaga nieco wprawy, żeby odpowiednio podgrzać syrop i nie dopuścić do karmelizacji cukru. Dodatkowo dość szybko się rozpuszcza w bitej śmietanie, więc efekt będzie widoczny tylko przez jakiś czas po udekorowaniu. (Chyba że użyjecie w zamian kremu maślanego). Szkło z izomaltu robi się prościej i szybciej. Dodatkowo długo zachowuje kształt – nawet na drugi dzień przy przechowywaniu w lodówce. Wybór pozostawiam więc Wam. Samą krwistą polewę możecie przygotować również z malin według tych samych proporcji. Do syropu dodałem również odrobinę skrobi, aby lepiej się utrzymał i nie spłynął całkiem po babeczkach. Myślę, że te babeczki Dextera zachwycą każdego miłośnika halloweenowych słodyczy. 😉

Zdjęcie - Babeczki Dextera - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki Dextera - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki Dextera - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babeczki Dextera 

Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 30 minut 30 minut

Składniki na babeczki Dextera:

Babeczki red velvet:

  • 240 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 125 ml maślanki
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka kakao (10 g)
  • 10 ml octu winnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • opcjonalnie odrobina czerwonego barwnika w żelu lub proszku*
  • 200 g drylowanych wiśni (mogą być mrożone)

 

  Bita śmietana:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

 

  Polewa wiśniowa:

  • 200 g drylowanych wiśni
  • 100 g cukru
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

 

  Jadalne szkło z cukru:

  • 220 g cukru
  • 50 ml wody

lub Jadalne szkło z izomaltu:

  • 200 g izomaltu

 

Jak przygotować babeczki Dextera?

Babeczki red velvet (Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej).

  1. W jednej misce połącz składniki mokre: maślankę, olej, jajka, ekstrakt waniliowy oraz barwnik (jeśli używasz) i lekko roztrzep trzepaczką.
  2. W drugiej misce połącz mąkę z cukrem i kakao. Składniki suche wsyp do mokrych i dokładnie połącz.
  3. W osobnej miseczce połącz sodę z octem, wymieszaj, wlej do reszty składników i dokładnie połącz z ciastem.
  4. Papilotki umieść w formie na muffinki i napełnij ciastem do 3/4 wysokości. W każdą babeczkę włóż po 2-3 wiśnie. Wstaw od razu do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez ok. 20 minut do suchego patyczka.
  5. Po upieczeniu wystudź.

 

  Bita śmietana

  1. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i cukier waniliowy.
  2. Bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o średnicy ok. 1 cm i udekoruj nią wierzch babeczek.
  3. Babeczki wstaw do lodówki do momentu przygotowania dekoracji.

 

  Polewa wiśniowa

  1. Wiśnie przełóż do rondelka, dodaj cukier i połowę wody (25 ml). Gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut.
  2. Wiśnie odcedź, a płyn wlej z powrotem do rondelka. Doprowadź go ponownie do wrzenia.
  3. Skrobię rozrób w reszcie wody, wlej do powstałego syropu, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę, aż nieco zgęstnieje.  Polewę wystudź do temperatury pokojowej i udekoruj nią babeczki.

 

  Jadalne szkło z cukru

  1. Do rondelka wsyp cukier, wlej wodę. Podgrzewaj na dużym ogniu, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, przerwij mieszanie.
  2. Syrop podgrzewaj na średnim ogniu, aż osiągnie temperaturę 150ºC (zajmuje to ok. 5-10 minut). Jeśli nie masz termometru cukierniczego, zdejmij z ognia od razu, jak zacznie nabierać słomkowej barwy.
  3. Karmel wylej od razu na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i rozprowadź po niej równomiernie, delikatnie ją przechylając. Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie odklej taflę delikatnie od papieru i połam na nierówne kawałki.

lub

  Jadalne szkło z izomaltu

  1. Izomalt przesyp do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając.
  2. Gdy osiągnie temperaturę 167°C (zajmuje to ok. 3-5 minut), przerwij mieszanie i natychmiast przelej na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Rozprowadź go równomiernie, delikatnie ją przechylając. Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie taflę odklej delikatnie od papieru i połam na nierówne kawałki.

 

  Dekoracja (Babeczki najlepiej udekorować przed podaniem).

  1. W krem z bitej śmietany powtykaj kawałki jadalnego szkła i polej je sosem wiśniowym.

UWAGI

*Barwnik nie jest konieczny i można go pominąć lub wybrać kakao niealkalizowane. Kolor można również podbić, używając sproszkowanego buraka; jednakże jest wtedy mniej intensywny.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square Zdjęcie - Babeczki Dextera - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki Dextera - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki Dextera - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów