Babeczki ananasowo-kokosowe, bez tłuszczu
Pełne tropikalnych aromatów, bardzo szybkie do przygotowania babeczki o smaku kokosa i świeżego ananasa.
Lekko przypieczone wiórki na wierzchu potęgują słodkie, lekko karmelowe nuty babeczek.
Do ich przygotowania nie użyłam żadnego dodatkowego tłuszczu, są wilgotne dzięki dodatkowi świeżych,zmiksowanych ananasów.
Proporcje na 8 babeczek.
Składniki- mąka pszenna - 1 szklanka
- cukier brązowy - 1/4 szklanki
- sól - 1/4 łyżeczki
- wiórki kokosowe - 1/2 szklanki + na wierzch
- ananas - 3/4 szklanki, ziksowany na gładkie puree
- jajko - 1 szt
- naturalna esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki
W misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i wiórki kokosowe.
W drugiej- jajko z puree ananasowym oraz wanilią. Wlej do suchych składników, wymieszaj.
Ciasto nakładaj do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami do 2/3 ich wysokości. Wierch posyp "grubymi" wiórkami kokosa.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz ok. 25-30 minut.