Babeczki ananasowo-kokosowe, bez tłuszczu

Pełne tropikalnych aromatów, bardzo szybkie do przygotowania babeczki o smaku kokosa i świeżego ananasa.

Zdjęcie - Babeczki ananasowo-kokosowe, bez tłuszczu - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babeczki ananasowo-kokosowe, bez tłuszczu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lekko przypieczone wiórki na wierzchu potęgują słodkie, lekko karmelowe nuty babeczek.

Zdjęcie - Babeczki ananasowo-kokosowe, bez tłuszczu - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babeczki ananasowo-kokosowe, bez tłuszczu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do ich przygotowania nie użyłam żadnego dodatkowego tłuszczu, są wilgotne dzięki dodatkowi świeżych,zmiksowanych ananasów.

Zdjęcie - Babeczki ananasowo-kokosowe, bez tłuszczu - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babeczki ananasowo-kokosowe, bez tłuszczu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 8 babeczek.

Zdjęcie - Babeczki ananasowo-kokosowe, bez tłuszczu - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babeczki ananasowo-kokosowe, bez tłuszczu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki ananasowo-kokosowe, bez tłuszczu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • cukier brązowy - 1/4 szklanki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • wiórki kokosowe - 1/2 szklanki + na wierzch
  • ananas - 3/4 szklanki, ziksowany na gładkie puree
  • jajko - 1 szt
  • naturalna esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki
Sposób przygotowania

W misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i wiórki kokosowe.

W drugiej- jajko z puree ananasowym oraz wanilią. Wlej do suchych składników, wymieszaj.

Ciasto nakładaj do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami do 2/3 ich wysokości. Wierch posyp "grubymi" wiórkami kokosa.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz ok. 25-30 minut.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy