Baba Drożdżowa

Zdjęcie - Baba Drożdżowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNajgorętszy okres na pieczenie babek za nami , więc teraz można już na spokojnie wypróbowywać nowe przepisy ;-)
Do swoich eksperymentów wybrałam Babę drożdżową według Limby. Zazwyczaj ciasta drożdżowe mają to do siebie , że szybko czerstwieją , dlatego też byłam mile zaskoczona , kiedy na drugi dzień po upieczeniu babeczka była wciąż świeża , mięciutka i wilgotna. Świetny przepis , za który dziękuję autorce oraz Margot , która mi go poleciła :-)

Zdjęcie - Baba Drożdżowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Podaję przepis na połowę porcji , z której wychodzi jedna duża babka.

Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 3 dag drożdży świeżych lub ok. 3/4 opakowania suszonych
- 5 żółtek
- ok. 1 szkl. letniego mleka
- 10 dag masła
- 1/4 szkl. oleju słonecznikowego
- 2 małe lub 1 duży , ugotowany ziemniak
- ok. 1/2 szkl. cukru pudru
- dowolny aromat (dałam pomarańczowy , ale chyba jednak wolę z waniliowym)
- ew. rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa (sypnęłam tylko trochę rodzynek , bo więcej akurat nie miałam)
- ok. pół kieliszka wódki lub spirytusu
- szczypta soli (dodałam od siebie)

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka z odrobiną cukru i poczekać , aż zaczną "bąbelkować". Mąkę przesiać do miski , wlać rozczyn i kolejno dodawać: żółtka ubite z cukrem pudrem i odrobiną soli , resztę mleka , ziemniaki przetarte przez sitko , wódkę , aromat i tłuszcz (olej oraz rozpuszczone i ostudzone masło). Dobrze wyrobić (czym dłużej , tym lepiej - ja wyrabiałam niecałe 10 minut). Na koniec dodać rodzynki i ew. skórkę pomarańczową , wymieszać i od razu wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy (ciasto nie powinno sięgać wyżej niż do połowy). Odstawić do wyrośnięcia , a kiedy ciasto podniesie się do brzegów formy , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 - 35 minut w temp. ok. 160 st.C.(sprawdzić patyczkiem). Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok. 10 minut i dopiero potem wyłożyć babkę z formy. Wystudzić , polać lukrem.

Lukier:
- ok. 1/2 szkl. cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- trochę wody

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą utrzeć.

Zdjęcie - Baba Drożdżowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Babka waniliowa

Babka waniliowa

figmara figmara
figowe smaki

Jaglana babka z migdałami i polewą marcepanową

Jaglana babka z migdałami i po…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Babka białkowa kokosowo – makowa
2

Babka białkowa kokosowo – mako…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Babka migdałowa
8

Babka migdałowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Drożdżowa babka na białkach
2

Drożdżowa babka na białkach

Kaś Kaś
Bake&Taste

Mazurek z krówkami i orzechami
6

Mazurek z krówkami i orzechami

Kaś Kaś
Bake&Taste