Ärtsoppa, czyli szwedzka grochówka

Ärtsoppa, czyli szwedzka grochówka

Co odróżnia tę grochówkę od polskiej? Nie musi być na wędzonce i dodaje się do niej inne przyprawy: tymianek, imbir i musztardę.

Nie bez powodu zdecydowałam się na publikację tego przepisu właśnie dzisiaj. Właśnie w czwartki tradycyjnym Szwedzkim obiadem jest zupa grochowa oraz naleśniki z dżemem, o czym wyczytałam w VII części sagi kryminalnej Camilli Läckberg Latarnik:

„Spojrzał na zegarek, była już pora lunchu. Apetyt od dawna mu nie dopisywał, ale wiedział, że musi jeść. Dziś czwartek. To znaczy, że w restauracji Källaren podają grochówkę i naleśniki. Może mu się uda trochę w siebie wcisnąć.”

Wieczorem zapraszam na szwedzkie naleśniki pannkakor ;)

 

Zdjęcie - Ärtsoppa, czyli szwedzka grochówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na 4 porcje:

500 g grochu żółtego (najlepiej w całości)

2 litry wody

500 g boczku wędzonego

1 duża marchewka

1 duża cebula

1 łyżeczka tymianku

1/2 łyżeczka imbiru mielonego

1/4 łyżeczki pieprzu

sól (z umiarem, gdy gotujemy wędzony boczek)

4 łyżeczki musztardy gruboziarnistej

natka pietruszki do dekoracji

 

Inspirowałam się przepisem znalezionym na TEJ stronie.

 

1. Groch przesypujemy do ok. 3 litrowego garnka. Zalewamy wodą i zostawiamy na noc pod przykryciem, aby się namoczył.

2. Następnego dnia nie odlewamy wody, w jakiej moczył się groch, ale zagotowujemy całość Dodajemy boczek w całości, posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę lub półplasterki marchewkę. Gotujemy ok. 40 minut mieszając co jakiś czas, aby groch się nie przypalił.

3. Wyjmujemy z zupy boczek, studzimy, na tyle aby można było go pokroić.

4. Jeśli gotujemy grochówkę z grochu łuskanego, pomijamy ten krok. Jeśli natomiast gotujemy z całego grochu, wówczas ok. 1/3 zupy przelewamy do blendera i miksujemy. Pomoże to zagęścić zupę.

5. Dodajemy z powrotem do zupy zmiksowaną część i pokrojony w kostkę boczek.

6. Przyprawiamy tymiankiem, imbirem, pieprzem i solą.

7. Nakładamy porcje na talerze, mieszamy z łyżeczką musztardy i dekorujemy natką pietruszki (to już taki polski zwyczaj).

 

Przepis dodaję do akcji Maggie Literatura na talerzu oraz mojej Kuchnia skandynawska 2013 :)

 

Zdjęcie - Ärtsoppa, czyli szwedzka grochówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ärtsoppa, czyli szwedzka grochówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Tags: czwartek, groch, Skandynawia, Szwecja

Kategorie przepisów