Arroz con leche, czyli mleczny ryż z wanilią i cytryną

Zaczynamy Waniliowy Weekend :)

Na tą okazję wybrałam dwa waniliowe przepisy, które zamieszczę na blogu. Pierwszy z nich to hiszpański deser „Arroz con leche” czyli ryż na mleku. Tradycyjnie gotuje się go ze skórką z cytryny i wanilią, dzięki czemu jest bardzo aromatyczny. Fanom deserów ryżowych na pewno posmakuje.
Do takiego deseru najlepiej jest użyć ryżu, który dobrze się rozkleja – np. krótkoziarnistego arborio. Ja użyłam tajskiego ryżu kleistego, który kupiłam w „Kuchniach świata” – sprawdził się doskonale i mam nadzieję, że Hiszpanie nie mieliby mi tego za złe ;)
Ilość mleka, jakie trzeba dodać zależy od gatunku ryżu. Najlepiej więc wlewać je stopniowo, do uzyskania pożądanej konsystencji.
Do ryżu podałam smażone w cukrze plasterki cytryny, sugerując się przepisem z książeczki „Potrawy z hiszpańskiej tawerny”. Jednak przyznam, że następnym razem najchętniej podałabym ten deser ze świeżymi truskawkami lub malinami :)

Zdjęcie - Arroz con leche, czyli mleczny ryż z wanilią i cytryną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ARROZ CON LECHE, CZYLI MLECZNY RYŻ Z WANILIĄ I CYTRYNĄ
(na 3 duże lub 4 mniejsze porcje)
1 szklanka ryżu,
ok. 3,5 szklanki mleka,
2 łyżki cukru,
1 laska wanilii albo 1,5 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
skórka obrana z cytryny (najlepiej w 1 kawałku),
cynamon
do dekoracji:
plasterki cytryny, 3 łyżki cukru i łyżka wrzątku

Ryż przepłukać pod bieżącą wodą, wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować 3 minuty. Odcedzić.
W garnku (najlepiej z tzw. płaszczem wodnym lub z grubym dnem, żeby nic nam nie przywarło) zagotować 2 szklanki mleka z laską wanilii (albo cukrem z wanilią). Dodać skórkę z cytryny i odrobinę cynamonu, wsypać ryż i gotować pod przykryciem ok. 40 minut, sprawdzając czy ryż wchłonął mleko – jeśli tak, to wlać kolejną szklankę lub więcej – w razie potrzeby (ja zużyłam w sumie 3,5 szklanki).
Wyjąć wanilię i skórkę z cytryny, dodać cukier i wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Przed podaniem posypać cynamonem, można też udekorować smażonymi plasterkami cytryny (w rondelku zagotować syrop z 3 łyżek cukru i 1 łyżki wrzątku, wrzucić plasterki cytryny i gotować chwilę, aż zrobią się szkliste).

Zdjęcie - Arroz con leche, czyli mleczny ryż z wanilią i cytryną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Placki ziemniaczane super fit, bez tłuszczu z gofrownicy

Placki ziemniaczane super fit,…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka z pieczonych marchewek i winogron

Sałatka z pieczonych marchewek…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka z brukselką, parmezanem i pomidorami, z oliwą o octem balsamicznym
2

Sałatka z brukselką, parmezane…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Far breton
1

Far breton

Tyna Tyna
In cooking we trust

Super proste placuszki

Super proste placuszki

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Babeczki jabłkowe z migdałami i cynamonem

Babeczki jabłkowe z migdałami…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Piszinger z kajmakiem

Piszinger z kajmakiem

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Banany w cieście kokosowym + film
1

Banany w cieście kokosowym + f…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Muffinki z  toffi

Muffinki z toffi

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

Deser z malinami, mascarpone i biszkopcikami

Deser z malinami, mascarpone i…

Beti Beti
kruche babeczki

Owsiane muffiny z gruszkami

Owsiane muffiny z gruszkami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Lody malinowe z ricotty

Lody malinowe z ricotty

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze