Arroz con leche, czyli mleczny ryż z wanilią i cytryną

Zaczynamy Waniliowy Weekend :)

Na tą okazję wybrałam dwa waniliowe przepisy, które zamieszczę na blogu. Pierwszy z nich to hiszpański deser „Arroz con leche” czyli ryż na mleku. Tradycyjnie gotuje się go ze skórką z cytryny i wanilią, dzięki czemu jest bardzo aromatyczny. Fanom deserów ryżowych na pewno posmakuje.
Do takiego deseru najlepiej jest użyć ryżu, który dobrze się rozkleja – np. krótkoziarnistego arborio. Ja użyłam tajskiego ryżu kleistego, który kupiłam w „Kuchniach świata” – sprawdził się doskonale i mam nadzieję, że Hiszpanie nie mieliby mi tego za złe ;)
Ilość mleka, jakie trzeba dodać zależy od gatunku ryżu. Najlepiej więc wlewać je stopniowo, do uzyskania pożądanej konsystencji.
Do ryżu podałam smażone w cukrze plasterki cytryny, sugerując się przepisem z książeczki „Potrawy z hiszpańskiej tawerny”. Jednak przyznam, że następnym razem najchętniej podałabym ten deser ze świeżymi truskawkami lub malinami :)

Zdjęcie - Arroz con leche, czyli mleczny ryż z wanilią i cytryną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ARROZ CON LECHE, CZYLI MLECZNY RYŻ Z WANILIĄ I CYTRYNĄ
(na 3 duże lub 4 mniejsze porcje)
1 szklanka ryżu,
ok. 3,5 szklanki mleka,
2 łyżki cukru,
1 laska wanilii albo 1,5 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
skórka obrana z cytryny (najlepiej w 1 kawałku),
cynamon
do dekoracji:
plasterki cytryny, 3 łyżki cukru i łyżka wrzątku

Ryż przepłukać pod bieżącą wodą, wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować 3 minuty. Odcedzić.
W garnku (najlepiej z tzw. płaszczem wodnym lub z grubym dnem, żeby nic nam nie przywarło) zagotować 2 szklanki mleka z laską wanilii (albo cukrem z wanilią). Dodać skórkę z cytryny i odrobinę cynamonu, wsypać ryż i gotować pod przykryciem ok. 40 minut, sprawdzając czy ryż wchłonął mleko – jeśli tak, to wlać kolejną szklankę lub więcej – w razie potrzeby (ja zużyłam w sumie 3,5 szklanki).
Wyjąć wanilię i skórkę z cytryny, dodać cukier i wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Przed podaniem posypać cynamonem, można też udekorować smażonymi plasterkami cytryny (w rondelku zagotować syrop z 3 łyżek cukru i 1 łyżki wrzątku, wrzucić plasterki cytryny i gotować chwilę, aż zrobią się szkliste).

Zdjęcie - Arroz con leche, czyli mleczny ryż z wanilią i cytryną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sos boloński z porem i marchewką

Sos boloński z porem i marchew…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zapiekane naleśniki z serem

Zapiekane naleśniki z serem

Patrycja Patrycja
Simply Food

Makaron z fasolką i pomidorami
1

Makaron z fasolką i pomidorami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zoodles z cukinii z sosem pomidorowym
3

Zoodles z cukinii z sosem pomi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Siekane kotlety z indykiem i botwinką
2

Siekane kotlety z indykiem i b…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Dorsz marynowany  w maślance
3

Dorsz marynowany w maślance

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka owsiane
1

Ciasteczka owsiane

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ślimaczki truskawkowe

Ślimaczki truskawkowe

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Ciasteczka wielkanocne

Ciasteczka wielkanocne

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kostka jagodowa bez pieczenia
1

Kostka jagodowa bez pieczenia

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Kruche ciasteczka - króliczki
2

Kruche ciasteczka - króliczki

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Amerykańskie pancakes

Amerykańskie pancakes

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!