Aromatyczny sorbet kawowy
Sorbet kawowy to zimny deser, podobny do lodów, o nieco bardziej płynnej konsystencji. Sorbet kawowy jest idealny na zakończenie kolacji podczas upalnego lata. W związku z tym, że jego podstawowym składnikiem jest kawa, świetnie sprawdzi się jako zamiennik gorącej kawy.
Składniki:
Wartość odżywcza:
Składniki:
- 500 ml ostudzonej mocnej kawy
- 500 ml śmietany kremówki 12 %
- 150 g drobnego cukru
- bita śmietana do dekoracji
- Kawę i śmietanę schłodzić w lodówce. Zmieszać je ze sobą, dodać cukier. Całość dokładnie wymieszać, najlepiej zmiksować.
- Włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie zmiksować kolejny raz.
- Zmiksowaną masę zamrozić. Wyjąć z zamrażalnika na 15 minut przed podaniem.
- Można udekorować bitą śmietanę.
Wartość odżywcza: