Aromatyczne pory smażone z grzybami

Zdjęcie - Aromatyczne pory smażone z grzybami/Sauteed leeks and mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tweet

Dziś przedstawiam propozycję dodatku do dania głównego w stylu azjatyckim bestsellerowej japońskiej pisarki Harumi Kurihara z jej książki zatytułowanej „Everyday Harumi”. Pory smażone z grzybami, niby takie proste danie, a jednak sos sojowy i sake wydobywają z nich niesamowitą głębię. Zawsze zaskakuje mnie intensywność smaków w daniach kuchni japońskiej przy użyciu tak niewielkiej liczby składników. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Pory smażone z grzybami

(4 porcje)

Składniki:

  • 180 g młodych porów lub łodyg dymki
  • 130 g grzybów shiitake (ja użyłam mixu z boczniakami i pieczarkami)
  • 45 ml oleju roślinnego
  • 30 ml sake
  • 30 ml sosu sojowego
  • shichimi togarashi lub mielonego chili  do smaku

Przygotowanie:

  1. Pokrój pora lub dymki na 5-6 cm kawałki, a następnie wzdłuż w paski.
  2. Pokrój grzyby ukośnie lub w plastry na 2-3 cm kawałki.
  3. Rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj grzyby i pory, po czym podsmaż do zarumienienia. Gdy pory zmiękną wlej sake i sos sojowy, następnie podsmaż jeszcze przez chwilę i zdejmij z ognia.
  4. Wyłóż danie do miseczek, posyp mielonym chilli i podawaj z ulubionym daniem głównym w stylu azjatyckim.
Smacznego!

Zdjęcie - Aromatyczne pory smażone z grzybami/Sauteed leeks and mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Sauteed leeks and mushrooms

(4 servings)

Ingredients:

  • 180 g baby leeks or spring onions
  • 130 g shiitake mushgrooms (I used oyster and button mushrooms)
  • 45 ml  sunflower or vegetable oil
  • 30 ml sake
  • 30 ml soy sauce
  • shichimi togarashi or chilli pepper – to taste

Preparation:

  1. Cut the leek or spring onions into 5-6 cm pieces and then into strips.
  2. Trim the shiitake mushrooms and then slice diagonally into 2-3 cm pieces.
  3. Heat the oil in a large frying pan. Add the shiitake mushrooms and leeks and brown. When the leeks have softened, add the sake and then the sauce.
  4. Serve with shichimi togarashi or chilli pepper on top.
Enjoy!

Zdjęcie - Aromatyczne pory smażone z grzybami/Sauteed leeks and mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Aromatyczne pory smażone z grzybami/Sauteed leeks and mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj boczniaki, dodatek do dania głównego, grzyby, Harumi Kurihara, kuchnia azjatycka, kuchnia japońska, pieczarki, por, sake, sałatka, shiitake, sos sojowy

Przepisy z tych kategorii

Ekspresowy kurczak teriyaki z ryżem

Ekspresowy kurczak teriyaki z…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ramen zupa japońska
2

Ramen zupa japońska

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Kurczak w marynacie teriyaki
1

Kurczak w marynacie teriyaki

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Sushi – adaptacja, czyli California Roll

Sushi – adaptacja, czyli Calif…

mollisia mollisia
Walka w kuchni

Sushi ze  szpinakiem

Sushi ze szpinakiem

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Sushi (futomaki i temaki) z krewetkami i batatami w piwnej tempurze

Sushi (futomaki i temaki) z kr…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z kuskusem, burakami i fetą
1

Sałatka z kuskusem, burakami i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Hummus z pieczonym batatem

Hummus z pieczonym batatem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Łazanki z młodą kapustą, boczkiem i kiełbasą
2

Łazanki z młodą kapustą, boczk…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Botwinowe gnudi

Botwinowe gnudi

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ciecierzyca z botwinką i suszonymi pomidorami
1

Ciecierzyca z botwinką i suszo…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z młodej kapusty z koperkiem
1

Surówka z młodej kapusty z kop…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy