Aromatyczne pory smażone z grzybami
Dziś przedstawiam propozycję dodatku do dania głównego w stylu azjatyckim bestsellerowej japońskiej pisarki Harumi Kurihara z jej książki zatytułowanej „Everyday Harumi”. Pory smażone z grzybami, niby takie proste danie, a jednak sos sojowy i sake wydobywają z nich niesamowitą głębię. Zawsze zaskakuje mnie intensywność smaków w daniach kuchni japońskiej przy użyciu tak niewielkiej liczby składników. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Pory smażone z grzybami
(4 porcje)
Składniki:
- 180 g młodych porów lub łodyg dymki
- 130 g grzybów shiitake (ja użyłam mixu z boczniakami i pieczarkami)
- 45 ml oleju roślinnego
- 30 ml sake
- 30 ml sosu sojowego
- shichimi togarashi lub mielonego chili do smaku
Przygotowanie:
- Pokrój pora lub dymki na 5-6 cm kawałki, a następnie wzdłuż w paski.
- Pokrój grzyby ukośnie lub w plastry na 2-3 cm kawałki.
- Rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj grzyby i pory, po czym podsmaż do zarumienienia. Gdy pory zmiękną wlej sake i sos sojowy, następnie podsmaż jeszcze przez chwilę i zdejmij z ognia.
- Wyłóż danie do miseczek, posyp mielonym chilli i podawaj z ulubionym daniem głównym w stylu azjatyckim.
English version
Sauteed leeks and mushrooms
(4 servings)
Ingredients:
- 180 g baby leeks or spring onions
- 130 g shiitake mushgrooms (I used oyster and button mushrooms)
- 45 ml sunflower or vegetable oil
- 30 ml sake
- 30 ml soy sauce
- shichimi togarashi or chilli pepper – to taste
Preparation:
- Cut the leek or spring onions into 5-6 cm pieces and then into strips.
- Trim the shiitake mushrooms and then slice diagonally into 2-3 cm pieces.
- Heat the oil in a large frying pan. Add the shiitake mushrooms and leeks and brown. When the leeks have softened, add the sake and then the sauce.
- Serve with shichimi togarashi or chilli pepper on top.
Drukuj boczniaki, dodatek do dania głównego, grzyby, Harumi Kurihara, kuchnia azjatycka, kuchnia japońska, pieczarki, por, sake, sałatka, shiitake, sos sojowy